четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1782 прочитания

    Еврохолд панира да инвестира общо 530 млн. лв. в ЧЕЗ

    От компанията обясниха, че искат да превърнат Eastern European Electric Company в регионална компания за комунални услуги
    09 октомври 2019, 16:37 a+ a- a

    Еврохолд България АД ще подкрепи и развива съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ, така както е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, като ще реализира и допълнителни инвестиции. За регулаторния период до 2020 г. ще инвестира над 270 млн. лв., а за периода до 2023 г. - още 260 млн. лв. Това съобщиха от компанията по време на представянето на стратегия за развитие на енергийния бизнес на групата.

    От компанията обясниха, че целят да превърнат Eastern European Electric Company в регионална компания за комунални услуги след финализиране на сделката с чешката компания. Eastern European Electric B.V. (EEE) е 100% дъщерна собственост на Еврохолд и ще обедини енергийния бизнес на холдинга. 

    Енергиен борд на ЕЕЕ (за да видите снимката в по-голям размер, кликнете на нея)

    Еврохолд ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ с цел съхраняване на опита и екипа на компанията. В същото време е създаден специален Енергиен Борд от експерти (Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков), всеки от които притежава над 25 години опит в енергийния сектор и е заемал ръководни позиции в големи Източноевропейски енергийни предприятия. Бордът е изготвил стратегията на българския холдинг EEE и ще подпомогне гладката интеграция и управлението на компаниите на ЧЕЗ в България след придобиването. Той ще бъде и основна движеща сила за инвестициите и иновациите в българската електропреносна инфраструктура. В бъдеще се планира Енергийният Борд да прерасне в част от Надзорния Съвет на дружествата в групата на Ийстърн Юръпиън Електрик Къпмпани БВ.

    „Натрупаният 20-годишен опит в управлението на предприятия и реализираните от нас 30 придобивания на бизнеси от различни сектори на икономиката, които развиваме успешно са гаранция, че компанията ще управлява отговорно активите на ЧЕЗ“, каза Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд.

    „За нас превръщането ни в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е стратегическа цел след успешна интеграция на дружествата. Сделката ни дава възможност да допринесем за развитието на енергийния сектор в България и региона”, посочи Гари Левсли, член на енергийния борд на Еврохолд.

    Инвестиционната програма предвижда подобряване качеството на обслужване на клиентите, въвеждане на дистанционно отчитане, внедряване на съвременна система за намаляване времето и честотата на прекъсвания, подобряване управлението и контрола на електропреносната мрежата и други.

    „Приоритет в инвестициите ще е намаляване на загубите на електрическа енергия, внедряване на нови технологии, с които ще се контролира инфраструктурата и ефективно ще се управляват присъединените възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)”, обясни Дан Каталин Станку. Умните (smart) технологии и дигитализацията на процесите ще доведат до по-добро управление, допълни той. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа