четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3806 прочитания

    „Елит Кар“ поема управлението на „Ауто Кели България“

    Така компанията LKQ засилва присъствието си на българския пазар
    14 октомври 2019, 12:16 a+ a- a

    На 29 септември беше финализирана сделката, с която американската корпорация за търговия с авточасти LKQ обедини дружеството си „Ауто Кели България“ ЕООД с „Елит Кар“ ООД. По този начин LKQ формира едно от най-големите групи за търговия с авточасти на българския пазар, съобщиха от компанията. 

    „Ауто Кели“ присъства на чешкия пазар от 1994 г. и се превръща в най-бързо развиващия се вносител и дистрибутор на резервни части за леки и лекотоварни автомобили в Чехия. На българския пазар компанията стъпва преди пет години като част от холдинга Rhiag, който днес е собственост на LKQ. За миналата година „Ауто Кели България“ реализира оборот малко под 25 млн. лева с 13 склада и персонал около 150 души.

    В сделката „Елит Кар“ придобива 100% от „Ауто Кели България“, собственост на LKQ. От своя страна, LKQ разполага с 20% от капитала в новосформираната корпоративна структура. Сделка от подобна величина е първата в сектора за авточасти у нас.

    След обединението двете компании ще запазят собствените си брандове, като ще оптимизират бизнес процесите си с използването на обща логистична база в София, запазвайки всичките близо 550 работни места. Двете компании са в растеж и имат нужда от опитни и отдадени служители. До сделката мениджмънтът на „Ауто Кели България“ бе ръководен от чешка страна, а сега е поверен на Любомир Начков и Златин Тотин – управителите на „Елит Кар“, група, която вече 21 години оперира успешно на българския пазар. 

    LKQ Corporation е водещ доставчик на резервни части и аксесоари за автомобили и други превозни средства. Компанията оперира в Северна Америка, Европа и Тайван. Европейското подразделение на корпорацията е водещият дистрибутор на части за леки и товарни автомобили и индустриални превозни средства на Стария континент. Неговият персонал възлиза на 27 000 души в 21 европейски страни, работещи в услуга на 700 000 клиенти на мрежата с 1100 клона.

    С общо 150 000 артикула на склад „Елит Кар“ и „Ауто Кели България“ ще могат да отговорят максимално бързо на нуждите на потребителите. При необходимост и двете компании ще осигуряват доставки 6 дни в седмицата от централния склад на „Ауто Кели“ в Чехия с над 300 000 артикула. Автопаркът от над 300 автомобила ще позволи бърза доставка на поръчките. „Комбинирането на двете структури ще изведе общия ни бизнес на лидерска позиция в България“, обобщава Любомир Начков, основател на „Елит Кар“. 

    Доминик Заркон, президент и изпълнителен директор на гиганта LKQ, коментира: „Рeoрганизацията на активите ни в Европа и освобождаването от съпътстващи бизнеси е една от многото дейности, които ще ни помогнат да увеличим оперативната печалба на LKQ Европа. Ние вярваме, че „Ауто Кели България“ ще се представя силно под контрола на „Елит Кар“, и гледаме напред към това успешно партньорство и като собственик на част от капитала, и като доставчик.“

    „Елит Кар” ООД е учредената през 1998 г. във Варна и е специализирана в продажба на авточасти. За 21-годишната си история тя изгражда търговска мрежа в 29 града с общо 35 склада и около 400 души персонал. За миналата година групата на „Елит Кар” отчита оборот от 70 млн. лева.

    И докато „Елит Кар“ е специализирана преди всичко в части от високия сегмент с утвърдените марки, като Bosch, Sachs, Mahle и др. и в бързите доставки на оригинални резервни части до 3 дни, то „Ауто Кели България“ ще продължи с предлагането на собствената си марка Starline, но ще добави в портфолиото си и останалите премиум брандове, наложени от „Елит Кар“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 14 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 19 часа