петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1384 прочитания

  „Тракия Глас България“ разширява производството си в Търговище

  Правят се подобрения по електро- и газопреносната мрежа за по-добро обслужване на индустриалната зона в Търговище
  18 октомври 2019, 16:14 a+ a- a

  Две от предприятията на „Тракия Глас България“ ЕАД - „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД и „Пашабахче България“ ЕАД планират увеличение на производството на автомобилни стъкла, обработено стъкло и домакинско стъкло. Това стана ясно по време на посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на индустриалната зона в град Търговище.

  Министър Петкова инспектира и дейностите по разширяване на подстанция „Търговище запад“ на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, която захранва директно производствените предприятия на „Тракия глас България“ ЕАД, както и напредъка по изграждане на нов газопровод, който ще осигури увеличаване капацитета за пренос на природен газ към „Тракия глас България“ ЕАД.

  Проектът на Електроенергийния системен оператор е на стойност 3 млн. лв. и предвижда да бъде монтиран нов трансформатор за гарантиране надеждното електроснабдяване на предприятията, разположени в Индустриалната зона на града. Разширяването на подстанцията „Търговище запад“ предстои да бъде финализирано в края на месец март следващата година.

  Новият газопровод ще осигури увеличаване капацитета за пренос на природен газ към „Тракия глас България“ ЕАД. Обектът на „Булгартрансгаз“ ЕАД е част от Северния полупръстен на националната газопреносна мрежа и ще осигури допълнителни количества природен газ, предвид повишената консумация на природен газ в района. В началото и в края на новото газопроводно отклонение, с дължина 17.6 км, е предвидено да бъдат изградени станции за очистване на газопровода. Очаква се реализацията му да приключи през юли 2020 г. Проектът се финансира изцяло със средства на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

  По думите на енергийния министър сред водещите приоритети на правителството е запазването конкурентоспособността на българската индустрия. Тя припомни, че през март 2015 г. с приети промени в Закона за енергетиката бе разработена Наредба за намаляване тежестта за бизнеса от разходите за възобновяема енергия. За периода от август 2016 г. до момента на „Тракия Глас България“ ЕАД е предоставена помощ по наредбата в размер над 7 млн. лв. Министър Петкова припомни, че преди дни Министерският съвет взе решение за целево отпускане на финансиране за подобряване на пътната инфраструктура до „Тракия Глас България“ ЕАД.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 47 минути
  Разлив от над 20 000 тона дизел в Арктическия кръг
  Руският президент Путин обяви извънредно положение заради аварията
  преди 2 часа
  Lufthansa напуска германския индекс DAX
  На нейно място ще влезе компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE
  преди 4 часа
  6,6 млн. потвърдени случая на Covid-19 по света
  Смъртните случаи са над 390 хил., оздравелите пациенти – 2,8 млн.
  преди 4 часа
  34 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общо заболелите са 2627
  преди 4 часа
  Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
  Отпада карантината за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора
  преди 5 часа
  Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина
  Тя ще важи за всички пристигащи в страната от 8 юни