четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4458 прочитания

    Над 73 000 души работят в аутсорсинг сектора в България

    Компаниите с Центрове за споделени услуги в страната са се удвоили през последната годината
    24 октомври 2019, 16:02 a+ a- a

    Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Това показват данните от годишния доклад за развитието на индустрията на Българската аутсорсинг асоциация. 

    Данните представи председателят на УС на Асоциацията Илия Кръстев. Той обяви и, че с оглед на промените в индустрията Асоциацията променя името си на Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ)

    За миналата година индустрията формира 5.2% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, в сравнение с 4.8% през 2017 г. Резултатите на индустрията на изнесените услуги за 2018 г. са по-добри от очакваните. Оперативните приходи нарастват с 19.5% вместо прогнозираните в миналогодишното издание 15.8%. При запазване на този положителен тренд се очаква до 2022 г. приходите в сектора да се удвоят до 4.8 млрд. евро, а относителният дял на аутсорсинга в БВП да достигне 9.2%. 

    Какъв е приносът на аутсорсинг индустрията в българската икономика?

    Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 583 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2018 година. Спрямо 2017 през 2018 компаниите в сектора са нараснали с 90. Съотношението между двете подразделения на изнесените услуги е почти изравнено, с изключително лек превес на ITO (само 3 компании повече).

    Аутсорсинг секторът формира 2% от пазара на труда в България, сочи още докладът. В него са заети повече от 73 600 души към края на 2018 г. (над 9% ръст за последната година). Прогнозите са към 2022 г. броят им да превиши 80 хил. души. Едновременно с това индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в иконо­миката през 2018 г. Това показва, че заплатите в сектора са в пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от бранша правят и 7% от всички разходи за социално осигуряване в националната икономика през годи­ната. 

    Колко компании работят в аутсорсинг сектора в България и какъв е броят на заетите в индустрията към края на 2018?

    Като един от трендовете за развитие на пазара у нас през последната година, анализът откроява двойния ръст в броя на опериращите у нас Центрове за споделени услуги (SSC). Това е подсекторът, в който са ангажирани 1/5 от всички служители в индустрията. Само през последната година заетостта в този тип компании се е увеличила с близо 25%. Заради мащаба на SSC и висококвалифицираните услуги, които се извършват в България за компаниите им майки, този подсектор формира и най-големия принос към държавата по отношение на изплатени работни заплати и осигуровки като абсолютна тежест.    

    През последните години индустрията на изнесените услуги продължава с регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за аутсорсинг остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

    Как се развива аутсорсинг секторът извън София и какви са изводите за състоянието на индустрията?
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 14 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа