събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1183 прочитания

    Отново стартират процедурата за концесия на летище Пловдив

    Има сериозен инвеститорски интерес, коментира министърът на туризма
    14 ноември 2019, 13:22 a+ a- a

    До края на годината се очаква да стартира процедурата за концесия на летище Пловдив и има сериозен интерес. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на XI Международна среща по туризъм в в Града под тепетата.

    Правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив миналата година. Като мотив тогава беше посочено, че класираният на първо място участник - обединение (Консорциум) между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”, е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор.

    По думите на Ангелкова данните от летище Пловдив очертават повече туристи през настъпващата зима – прогнозира се ръст от над 14 на сто при полетите от чужбина спрямо миналия ски сезон.

    Според министърът на туризма интересът към културно-историческите дестинации в Пловдив постоянно расте. Общината има изключителен потенциал също като маршрут за балнео- и СПА туризъм и пред него се откриват отлични перспективи, след като заедно с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и Германо-българската индустриално-търговска камара направихме исторически пробив и подписахме споразумение с германски здравноосигурителни каси, поясни министърът. Те ще изпращат в България свои граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм, включително и в частни хотели.

    Вярвам, че Пловдив ще направи необходимото както чрез стратегията си за туризма, така и чрез маркетинговите инструменти, за да повишава интереса към региона като балнео- и уелнес дестинация, посочи още министърът и анонсира, че подкрепата за този вид туризъм ще продължи.

    Пловдив участва и във винено-кулинарните дестинации, които министерството разработи. Сред съпътстващите събития на международния форум е Дефилето на младото вино в Стария град, което привлича много туристи от страната и чужбина.

    Успехите на Пловдив в туризма хармонират и с постигнатите добри резултати в сектора за цялата страна. Независимо от трудната година и негативната кампания в началото й, статистиката говори за успешно развитие спрямо рекордната за туризма 2018. От януари до септември 2019 чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 е едва 0,8%. По данни на НСИ 1,374 млрд. лв. са приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода януари-септември 2019 г., ръстът е 4,2% спрямо същия период на 2018 г. Пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла са над 6,8 млн., което е увеличение с 4,9% в сравнение със същите месеци на 2018 г., информира още министърът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство