петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1827 прочитания

    Бизнесът против предложението за болничните

    Предложението подкопава доверието в осигурителната система и е вредно за нейната стабилност, отбелязват от БСК
    18 ноември 2019, 09:07 a+ a- a

    Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от отпуска за временна нетрудоспособност (т.нар. болнични). Това е записано в становище на организацията по повод решението на управляващата коалиция пъреият ден от болничните да не се изплаща на работника нито от работодателя, нито от НОИ.

    Ето какво още е записано в становището на организацията:
    Подобно предложение е поредното доказателство, че обществото ни е неспособно да се справи с този феномен, а държавата не е в състояние да приложи фокусиран и адекватен механизъм за контрол на тази практика. 

    В продължение на 10 години работодателите са „санкционирани“ за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица. Опитът да излекуваме една обществена несправедливост с въвеждането на друга ще доведе до задълбочаване на дисбалансите в осигурителната система и до повишаване на социалното напрежение. 

    Позицията на БСК по отношение на злоупотребата с болнични е представяна многократно през последните години и тя е следната:
    - За решаването на проблема с издаването на фалшиви болнични е необходим пакет от мерки – с едностранчиви решения трудно може да се постигне положителен ефект. При представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. БСК възрази срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, вкл. срещу съхраняването на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от временната нетрудоспособност, липсата на решителен подход за промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията и др. За съжаление, липсва напредък и своевременни действия по прилагане на тези мерки.
    - Предложението за неизплащане на обезщетение за първия ден от временна неработоспособност на осигурените лица практически санкционира мнозинството коректни лица, заради малцинството некоректни. Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите.
    - Предложението минира доверието към осигурителната система и, в този смисъл, е вредно от гледна точка на нейната стабилност.
    - Ангажимент на работодателите и работниците е да внасят осигурителните си вноски, а ангажимент на държавата (в лицето на Националния осигурителен институт) е да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай, на база постъпили осигурителни плащания.
    - Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години. Чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава