сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1020 прочитания

  Бизнесът отново се обяви против изплащането на първите 3 дни от болничните

  От АОРБ няма да участват в заседанията на Тристранния съвет, докато в дневния му ред не бъде включен въпросът с първите 3 дни болнични
  12 декември 2019, 14:23 a+ a- a

  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) излезе с ново становище против задължението работодателите да изплащат първите 3 дни от болничните. Работодателите заявяват, че категорично не приемат продължаването на вмененото задължение и го определят като „мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена“. 

  Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

  Въпреки усилията на работодателите да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите, отбелязват от АОРБ.

  Работодателите се оплакват от тройно облагане – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници. 

  В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение.

  Междувременно въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа, обясняват още от АОРБ.

  В становището си бизнесът излага още веднъж предложенията и исканията си за реформи в осигурителната система. Освен това поради липсата на мерки за реформа те изискват „незабавно да бъде представена изчерпателна агрегирана информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика, по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения“. 

  Бизнесът заявява, че ще участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 7 часа
  преди 12 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 13 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 14 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании