четвъртък, 06 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  835 прочитания

  Wizz Air създава нискотарифна компания в Абу Даби

  Тя ще се казва Wizz Air Abu Dhabi и е първата авиокомпания на превозвача, създадена извън Еропа
  12 декември 2019, 16:04 a+ a- a

  Wizz Air Holdings Plc, най-зелената авиокомпания в Европа* и най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа (по данни на компанията), съобщи, че е постигнала принципно споразумение за основаването на Wizz Air Abu Dhabi (Обединени арабски емирства) в партньорство с Abu Dhabi Development Holding PJSC (ADDH). Това ще бъде първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа.

  Със седалище в Абу Даби, през 2018 г. Abu Dhabi Developmental Holding (ADDHC) е създадена като публично акционерно дружество (PJSC). Компанията притежава разнообразно портфолио от държавни предприятия, обхващащи ключови сектори на икономиката на Абу Даби, включително комунални услуги, туризъм, транспорт и логистика, недвижими имоти, медии, здравеопазване, селскостопански храни и ИКТ.
  В допълнение към ролята си на стратегически правителствен партньор, ADDH е собственик на активи и инвеститор в целеви сектори, както на местно, така и на международно ниво, които са съобразени с лидерската визия на Абу Даби.

  Предвижда се Wizz Air Abu Dhabi да бъде създадена чрез съвместно предприятие, а операциите се очаква да стартират през втората половина на 2020 г. Новата авиокомпания ще се съсредоточи върху откриването на маршрути до пазари, на които Wizz Air има съществуваща дейност с висок ръст, а именно Централна, Източна и Западна Европа, както и Индийския субконтинент, Близкия Изток и Африка в дългосрочен план. Wizz Air вярва, че създаването на наистина нискотарифна авиокомпания в Абу Даби може да допринесе допълнително за установяването на Абу Даби като културна и туристическа дестинация от световна класа. Дълбоките познания на ADDH за местния пазар, тяхната подкрепа и съвети са особено ценни за WIZZ и ще помогнат много за успешното развитие на новата компания.

  Abu Dhabi Airports е публично акционерно дружество, изцяло притежавано от Abu Dhabi Developmental Holding PJSC. То е създаденo през март 2006 г., за да ръководи развитието на авиационната инфраструктура на eмирството. През септември 2006 г. Abu Dhabi Airports поема отговорността за експлоатацията и управлението на международните летища в Абу Даби и Ал Айн. През 2008 г. Abu Dhabi Airports добавя летището Al Bateen Executive Airport (ексклузивно летище за бизнес авиация), както и Sir Bani Yas и Delma Island Airports към портфолиото си. Тези летища са предназначени да обслужват различните сегменти от авиационния пазар и ще помогнат за развитието на Абу Даби като дестинация както за бизнес, така и за развлекателен туризъм. В момента се извършва многомилиардно преустройство и разширяване на международното летище в Абу Даби, предназначено да увеличи общия капацитет на летището.

  Установяването на новата авиокомпания зависи, наред с други неща, от подписването на споразумение с ADDH и влизането в сила на определена документация, получаване на всички необходими вътрешни и външни одобрения и съгласия, и новата авиокомпания да отговори на регулаторните изисквания на Общото управление на гражданската авиация на ОАЕ, за да получи Сертификат за въздушен оператор.

  С флотилия, съставена от Airbus A321neo, най-ефективния теснофюзелажен самолет в света, Wizz Air Abu Dhabi ще получи достъп до пазари с общо 5 милиарда клиенти в цяла Европа и извън нея. В съответствие с клиентската политика на Wizz Air по цял свят, новата авиокомпания ще предложи на пътниците висококачествено въздушно пътуване на достъпни цени, уточняват още от авиопревозвача.

   


  *По данни на компанията емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските сред европейските авиокомпании през ноември 2019 г. (57.2 г/км/пътник) 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕС реши да започне официално разследване на сделката между Google и Fitbit
  Комисията заяви, че мерките от страна на Google не са достатъчни да подсигурят конкуренцията
  преди 12 часа
  Virgin Atlantic подаде документи за фалит в САЩ
  Междувременно авиопревозвачът работи усилено по своя план за преструктуриране на стойност $1,5 млрд.
  преди 13 часа
  Златото удари нов рекорд - $2021 за унция
  Анализатори прогнозират цената на среброто да надмине тази на златото
  преди 14 часа
  Все повече клиенти използват дигиталните канали за банкиране
  Анализ на УниКредит Булбанк показва 5-кратен ръст на дистанционно подписаните договори за потребителски кредит
  преди 16 часа
  Документите за обезщетения от ДОО ще се подават само по електронен път
  Това ще намали административната тежест за гражданите, работодателите и самоосигуряващите се