неделя, 19 януари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  712 прочитания

  Wizz Air създава нискотарифна компания в Абу Даби

  Тя ще се казва Wizz Air Abu Dhabi и е първата авиокомпания на превозвача, създадена извън Еропа
  12 декември 2019, 16:04 a+ a- a

  Wizz Air Holdings Plc, най-зелената авиокомпания в Европа* и най-голямата нискотарифна авиокомпания в Централна и Източна Европа (по данни на компанията), съобщи, че е постигнала принципно споразумение за основаването на Wizz Air Abu Dhabi (Обединени арабски емирства) в партньорство с Abu Dhabi Development Holding PJSC (ADDH). Това ще бъде първата авиокомпания на Wizz Air, създадена извън Европа.

  Със седалище в Абу Даби, през 2018 г. Abu Dhabi Developmental Holding (ADDHC) е създадена като публично акционерно дружество (PJSC). Компанията притежава разнообразно портфолио от държавни предприятия, обхващащи ключови сектори на икономиката на Абу Даби, включително комунални услуги, туризъм, транспорт и логистика, недвижими имоти, медии, здравеопазване, селскостопански храни и ИКТ.
  В допълнение към ролята си на стратегически правителствен партньор, ADDH е собственик на активи и инвеститор в целеви сектори, както на местно, така и на международно ниво, които са съобразени с лидерската визия на Абу Даби.

  Предвижда се Wizz Air Abu Dhabi да бъде създадена чрез съвместно предприятие, а операциите се очаква да стартират през втората половина на 2020 г. Новата авиокомпания ще се съсредоточи върху откриването на маршрути до пазари, на които Wizz Air има съществуваща дейност с висок ръст, а именно Централна, Източна и Западна Европа, както и Индийския субконтинент, Близкия Изток и Африка в дългосрочен план. Wizz Air вярва, че създаването на наистина нискотарифна авиокомпания в Абу Даби може да допринесе допълнително за установяването на Абу Даби като културна и туристическа дестинация от световна класа. Дълбоките познания на ADDH за местния пазар, тяхната подкрепа и съвети са особено ценни за WIZZ и ще помогнат много за успешното развитие на новата компания.

  Abu Dhabi Airports е публично акционерно дружество, изцяло притежавано от Abu Dhabi Developmental Holding PJSC. То е създаденo през март 2006 г., за да ръководи развитието на авиационната инфраструктура на eмирството. През септември 2006 г. Abu Dhabi Airports поема отговорността за експлоатацията и управлението на международните летища в Абу Даби и Ал Айн. През 2008 г. Abu Dhabi Airports добавя летището Al Bateen Executive Airport (ексклузивно летище за бизнес авиация), както и Sir Bani Yas и Delma Island Airports към портфолиото си. Тези летища са предназначени да обслужват различните сегменти от авиационния пазар и ще помогнат за развитието на Абу Даби като дестинация както за бизнес, така и за развлекателен туризъм. В момента се извършва многомилиардно преустройство и разширяване на международното летище в Абу Даби, предназначено да увеличи общия капацитет на летището.

  Установяването на новата авиокомпания зависи, наред с други неща, от подписването на споразумение с ADDH и влизането в сила на определена документация, получаване на всички необходими вътрешни и външни одобрения и съгласия, и новата авиокомпания да отговори на регулаторните изисквания на Общото управление на гражданската авиация на ОАЕ, за да получи Сертификат за въздушен оператор.

  С флотилия, съставена от Airbus A321neo, най-ефективния теснофюзелажен самолет в света, Wizz Air Abu Dhabi ще получи достъп до пазари с общо 5 милиарда клиенти в цяла Европа и извън нея. В съответствие с клиентската политика на Wizz Air по цял свят, новата авиокомпания ще предложи на пътниците висококачествено въздушно пътуване на достъпни цени, уточняват още от авиопревозвача.

   


  *По данни на компанията емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските сред европейските авиокомпании през ноември 2019 г. (57.2 г/км/пътник) 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  17 януари 2020, 15:32
  Китайски компании може да произвеждат електробуси у нас
  Прогнозната обща инвестиция е в размер на 25 млн. евро и ще осигури 250 работни места
  17 януари 2020, 14:28
  ЕИБ отпуска 15 млн. евро на ПроКредит Банк България за съфинансиране на МПС
  40% от заема е предвиден за проекти, насочени към дейности, свързани с климата
  17 януари 2020, 14:04
  Foxconn и Fiat Chrysler ще си партнират
  Двете компании ще разработват електромобили и бизнес за „интернет за превозни средства“
  17 януари 2020, 13:59
  Apple придоби Xnor.ai
  Стартиращата компания произвежда нисковолтови чипове за изкуствен интелект
  17 януари 2020, 10:37
  Alphabet достигна $1 трилион пазарна стойност
  За първи път в историята 3 американски компании са с пазарна оценка над $1 трилион
  17 януари 2020, 09:59
  Volkswagen купува 20% от Guoxuan
  Китайската компания е производител на батерии