вторник, 25 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2346 прочитания

  Каква беше годината за офис пазара?

  Вижте как мениджъри на консултантски и инвестиционни компании обобщиха годината пред Economy.bg
  16 декември 2019, 10:27 a+ a- a

  Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора продължават да са най-активни на офис пазара, като търсенето е фокусирано основно към офиси клас А. Това е една от водещите тенденции, които представители на консултантски и инвестиционни компании очертаха за изминаващата година. С какво още ще бъде запомнена 2019?  

   

  Верка Петрова, партньор, директор Бизнес развитие, Colliers International Bulgariа

  Офертните наемни нива в столицата останаха стабилни

  През 2019 г. търсенето на компаниите беше фокусирано върху офиси клас А. Пазарът в този сегмент на недвижимите имоти запази нивата си на търсене от 2018 г. За поредна година най-активните компании от страна на търсенето бяха от ИТ и аутсорсинг сектора. Офертните наемни нива при офиси клас А и В в столицата останаха стабилни. За клас А се запазиха съответно - идеален център 15 евро на кв.м, за широк център – 14 евро на кв.м и за периферните зони– 13 евро на кв.м.  До края на годината не се очакват съществени промени. 

   

  Цветан Кемеров, консултант по отдаване на офис площи, Bulgarian Properties

  Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м 

   2019-та беше доста динамична с по-голямо търсене в сравнение с 2018 г. Най-много се търсят офиси между 250-300 кв.м в сгради тип клас А. Най-активни са компаниите от ИТ сектора и сектора на електронната търговия. Нямаше особена промяна на наемните цените, по-скоро има запазване на ценовите нива от миналата година. В центъра те се движат между 14-16 евро/кв.м. В района на „Царигрдаско шосе“ цените се движат между 12-14 евро на кв.м, в „Халдилника“ и „Лозенец“ - 12,5-14 евро на кв.м, в „Дружба“ и района около летището 7-9 евро на кв.м. 

   

  Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“, CW Forton

  Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания

  Пазарът на офис площи запазва обичайните си нива на активност от последните пет години. Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател с дял от малко над 50% от наетите площи за периода. Основната част от подписаните наемни договори са за разширения и премествания. Тъй като много от компаниите наемат площи още в етап на строителство, тези договори също заемат сериозна част от наемния пазар – 21% за деветмесечието. 

  Сред ключовите проекти, въведени в експлоатация през 2019 г., бяха първите две сгради от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center. 

  Към края на 2019 г. офертните наемни цени остават стабилни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на големите булеварди, а за единични клас А сгради в центъра на София достигат 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в рамките на 9-9,5% с тенденция да надмине 10% през 2020 г. 

   

  Георги Попчев, пропърти мениджър, Lion’s Head Investments

  Гъвкавостта при наемането на нови площи и възможността за разширения определяха решенията на наемателите при избора на офиси

  В сградите, собственост на Lion’s Head Investments – „Полиграфия офис център“ и Мegapark, основните наематели са компании от IT и аутсорсинг сектора и финансовите услуги. През тази година гъвкавостта при наемането на нови площи, условията по договорите и възможността за разширения до голяма степен определяха решенията на наемателите при избора на офиси.

  Британската финтех компания Tide е сред ключовите ни нови наематели през 2019. Платформата за бизнес банкиране нае близо 2000 кв. м в Megapark, за да събере всичките си служители и да разполага с достатъчно пространство за по-нататъшно разширяване на екипа си. 

  Стремежът към повишаването на качеството на работната среда пък бе една от причините за разширяването на Bosch Software Innovations в „Полиграфия офис център“. Софтуерната компания заемаше три етажа с обща площ 4 830 кв. м, като в края на 2019 г. към тях ще бъдат добавени още 869 кв. м.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  ЕК отпусна $232 млн. за борба с коронавируса
  Допълнителни средства ще се отпуснат на страните-членки, както и за проучвания, които да помогнат за по-бързата диагностика и лечение на COVID-19
  преди 16 часа
  Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на България
  Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута е ‘BBB’ с положителна перспектива
  преди 16 часа
  Morgan Stanley купува E-trade
  Сделката е на стойност $13 милиарда
  преди 19 часа
  Daimler „сериозно засегната“ от коронавируса
  Компанията съобщи още, че може да не успее да отговори на новите стриктни мерки за въглеродни емисии в ЕС
  преди 20 часа
  Shopify се присъедини към Libra Association
  Криптовалута на Facebook е разработена, така че да трансферира средства между портфейли с минимални такси
  преди 20 часа
  Пробите на починалия у нас британец са отрицателни
  56-годишният Юнг Бонг за последно е бил в Китай през 2018 година