петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1128 прочитания

    Uber и Hyundai заедно в проект за летящи електрически коли

    Инвестицията е в т. нар. градска въздушна мобилност
    07 януари 2020, 09:58 a+ a- a

    Американската компания за споделени превози Uber Technologies Inc и южнокорейският автомобилопроизводител Hyundai Motor се обединиха за разработването на електрически въздушни таксита. Така двете компании се присъединиха към глобалната надпревара за производство на малки летящи автомобили, които да облекчат задръстванията в градовете, отбелязва „Ройтерс“.

    Двете компании разкриха доста различни крайни срокове за комерсиализация на новия си общ проект. Според Ерик Алисън, начело на Uber Elevate, целта е Uber Air да тръгне през 2023 година. От друга страна Юисун Чънг, изпълнителен вицепредседател на Hyundai, очаква комерсиализацията на градската въздушна мобилност да се случи през 2028, като подчертава, че е необходимо време, за да се въведат закони и системи за тази нова дейност.

    Hyundai е първият автомобилопроизводител, който се присъединява към проекта на Uber за въздушно такси, който включва и дъщерната на Boeing компания Aurora Flight Sciences.

    Автомобилопроизводителят ще произведе и разпространи превозното средство, а Uber ще осигури услуги за споделяне на въздушния превоз. Концептуалният модел на въздушното такси ще бъде разкрит от Hyundai по време на CES. Самоуправляващата се въздушна кола ще бъде проектирана да превозва до 4 души с пилот и да може да извършва полети на разстояние до 100 километра.

    От Hyundai вярват, че цената за разработката на новия аеромобил ще е достатъчно ниска, така че „всички да могат да се насладят на свободата да летят“.

    Шин Жаи-уон, бивш инженер от НАСА, начело на отдела „Градска въздушна мобилност“ на Hyundai, заяви, че пазарът на градската въздушна мобилност ще надмине този на комерсиалните авиолинии в момента, но без да уточнява кога смята, че ще се случи това. От южнокорейската компания заявиха, че ще инвестират 1.8 трилиона вона ($1.5 милиарда) в „градска въздушна мобилност“ до 2025 година.

    Междувременно Boeing заяви, че работи с дъщерната компания на Volkswagen за спортни автомобили Porsche, за да разработят концептуален модел на електрическо, летящо, превозно средство, което да може да превозва хора в градски райони. Глобални играчи на автомобилния пазар като германската Daimler, китайската Geely Automobile и японската Toyota също са заявили плановете си за разработване на електрически летящи автомобили, способни на вертикално излитане и приземяване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство