петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1895 прочитания

    Бизнесът се обяви против намесата на ЕК в определянето на минималната заплата

    АИКБ разпространи свое становище, в което обяснява позицията си
    20 януари 2020, 09:51 a+ a- a

    Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разпространи свое становище, в което се обявява категорично против намесата на Европейската комисия (ЕК) в определянето размера на минималната работна заплата в страните-членки на Европейския съюз (ЕС). 

    „Асоциацията категорично ще настоява в своята работа при формирането на позиция на наднационалната, представителна пред ЕК работодателска организация, в която членува – CEEP, за остро противопоставяне срещу каквато и да е намеса на Европейската комисия в процеса на определяне на работните заплати в държавите от ЕС. АИКБ ще застъпва тезата, че свободното колективно договаряне на минималната заплата на нива отрасъл и икономическа дейност е най-добрият механизъм за нейното справедливо определяне, като припомня постоянно многобройните злокачествени дефекти на нормативно закрепената минимална месечна работна заплата, които всяка година идентифицира, описва и довежда до знанието на правителството и Народното събрание.“ 

    Средно претеглени работни заплати (СРЗ) за страни от ЕС в три случая (Източник: АИКБ)

    От АИКБ припомнят, че в страните, където няма регламентирана минимална работна заплата (Австрия, Кипър, Германия, Дания, Финландия, Ирландия, Италия, Малта, Швеция и Обединеното кралство), средно претеглената средна месечна работна заплата е по-висока, а безработицата е по-ниска. Причината е, че в тези страни работната заплата се договаря (както и други важни параметри в индустриалните отношения) между социалните партньори – най-често на ниво отрасъл, бранш или икономическа дейност. 

    Според АИКБ така заплатата се определя много по-прецизно и много по-адекватно на икономическата реалност, като се отчитат интересите на двете страни (работодатели и работници) и спецификата на съответните отрасли, браншове и икономически дейности. Представители на тези страни (председателят на Шведската конфедерация на професионалните работници, както и министърът на труда на Дания) вече се обявиха категорично против предприемането на всякакви действия от страна на ЕК, които да засягат определянето на минимални работни заплати.

    Средна месечна работна заплата за страните-членки на ЕС (Източник: АИКБ)

    От българската работодателска асоциация изнасят данни, според които в страните, в които няма нормативно определена минимална работна заплата (по данни от 2016 – 2017 г.), средно претеглената средна месечна работна заплата е с 66 % по-висока, а безработицата е с 40 % по-ниска, отколкото в страните, където има регламентирана минимална месечна работна заплата. 

    От асоциацията отбелязват още, че ако прокламираната цел на ЕК брутната минимална работна заплата да достигне навсякъде в страните - членки 60 % от брутната медианна* заплата придобие задължителен характер, в България ще се наложи не да се увеличи, а да се намали размера на минималната работна заплата. За 2019 г. например, 60% от медианната брутна заплата е около 525 лева, а МРЗ беше 560 лева. АИКБ не цели такова намаление, а договаряне на МРЗ между социалните партньори.

    Брой заети в страни от ЕС в три случая (Източник: АИКБ)

    В становището се обяснява още какво НЕ целят консултациите с ЕК и защо: консултацията не цели нито едно от изброените по-долу действия, тъй като те са прерогатив единствено на държавите-членки. Всяко потенциално действие от страна на ЕК в тези области би било обжалвано легитимно в Европейския съд. Комисията НЕ цели:
    • Директно хармонизиране на равнищата на МРЗ в държавите – членки на ЕС;
    • Установяването на единен механизъм за определяне на МРЗ;
    • Определянето на равнище на МРЗ, тъй като това е прерогатив на свободно договаряне между социалните партньори на национално равнище и е съответно компетентност на държавите–членки;
    • Въвеждането на задължителна МРЗ в страни с високо покритие на колективното договаряне, в които определянето на работните заплати се договаря предимно посредством колективни преговори.

    *У нас често се бърка медианната със средната работна заплата, а медианната заплата в България е около 70% от средната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 40 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 1 час
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 1 час
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове