четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1258 прочитания

    Edelman Trust Barometer: Коренна промяна в доверието за една година

    Доверието в НПО е драстично намаляло, а най-голямо доверие хората имат в работодателя си
    20 януари 2020, 16:28 a+ a- a

    Тазгодишното издание на Edelman Trust Barometer показва дълбока промяна в „пейзажа на доверието“ в глобален мащаб през последната година. Хората са изместили доверието си към връзки, които могат да управляват, най-вече спрямо своите работодатели. На глобално ниво 75% от хората вярват на своя работодател, че „ще направи, каквото е правилно“, което е доста повече от доверието в НПО – 57%, бизнеса – 56% и медиите – 47%.

    Ретроспекция на изследването от началото на неговото провеждане (2001) до момента (2019)

    Разликата между най-доверчивите и най-скептичните тази година се увеличава и достига 16 пункта, което показва рекордни нива на неравенството в доверието. Тази разлика се дължи основно на повишаването на доверието сред информираната публика. Пазари като САЩ, Великобритания, Канада, Южна Корея и Хонконг отбелязват повишаване на доверието от 12 или повече пункта сред информираните хора. В 18 пазара има двуцифрена разлика между информираните публики и обществото.

    Въпреки разминаването между информираната публика и масовото население, светът е обединен на един фронт – всички споделят спешно желание за промяна. Само един на всеки 5 казва, че системата работи за него, като почти половината от населението вярва, че системата ги подвежда. Това заедно с песимизма и тревогата води до нарастващо движение към промяна. 

    През 2019 ангажираността с медиите се е увеличила с 22 пункта. 40% не само „консумират“ новини веднъж седмично или повече, но също така редовно ги разпространяват. Но хората изпитват трудности в своето търсене на истината – 73% са притеснени, че фалшивите новини могат да се използват като оръжие.

    От Edelman отбелязват, че въпреки липсата на вяра, в системата има една връзка, която остава силна - „моят работодател“. 58% от обикновеното население твърди, че има доверие на своя работодател да е надежден източник на информация по отношение на спорни социални въпроси.

    Служителите са готови да имат доверие на своя работодател, но то трябва да бъде заслужено. Очакванията са работодателите да се присъединят към служителите си при предприемането на мерки относно социални въпроси (67%); работодателят да подкрепи служителя във възможностите му да се изявява (74%) и да създава възможности за израстване в кариерата (80%).

    Възвращаемостта от посрещането на тези очаквания обаче е много голяма, обясняват от Edelman. Служители, които се доверяват на работодателя си е много по-вероятно да се ангажират самоинициативно в дейности, които да са от полза за организацията, като например да защитават компанията, да са по-лоялни, ангажирани и отдадени на работата. 

    Освен това 71% от служителите вярват, че е изключително важно „моят главен изпълнителен директор“ да се справя с предизвикателствата на времето. Повече от ¾ (76%) от общото население казват, че искат техният главен изпълнителен директор да вземе инициативата за промяна, вместо да чака правителството да го направи.

    Тази година се наблюдава и друга нова тенденция. Работниците се страхуват от автоматизацията на труда. Две трети от запитаните споделят, че най-големият им страх е автоматизацията на труда, която ще ги остави без работа.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 8 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам