понеделник, 06 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  664 прочитания

  „Арсенал“ освобождава 2000 души

  Сред главните причини за редуцирането на заетите е спадът на поръчките към завода
  25 март 2020, 15:44 a+ a- a

  От оръжейния завод „Арсенал“ Казанлък съобщиха, че са депозирали вчера в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда - Казанлък Уведомление за предстоящо актуализиране на състава с 2000 души, считано от 29 април тази година.  

  В оръжейния завод работят близо 9 хиляди души. „Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най-благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договор и финансовото състояние на дружеството“, съобщи генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушевпосочва. 

  Причината ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка, е спадът на поръчките към „Арсенал“ вследствие на създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, уточняват оттам. Сред основните причини са понижаването на международните цени за барел нефт, което дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Резултатът е свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“-Казанлък.

  Втората сериозна причина е пандемията от коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването. Това също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките, посочват от дружеството.

  Третата причина са възникналите проблеми на трансграничните международни транспортни коридори, което води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

  „Арсенал“ - Казанлък е 100 на сто експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашният брой на заети в дружеството“, отбелязва Ибушев.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  Boeing прекратява производство във Вашингтон за неопределено време
  135 от общо 160 000 служители на компанията в глобален мащаб са дали положителен резултат за коронавирус
  преди 32 минути
  преди 52 минути
  Увеличава се броят на асимптоматичните инфектирани в Китай
  Броят на инфектираните е спаднал драстично в сравнение с пика на коронавируса, но страната продължава да отчита нови болни всеки ден
  преди 2 часа
  Потвърдените случаи на Covid-19 у нас са 541
  Жертвите на заболяването в страната са вече 21
  преди 2 часа