четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    720 прочитания

    Бизнес климатът през март със спад от близо 4 пункта

    Очакванията за цените във всички сектори са те да се запазят в рамките на следващите 3 месеца, показват данните на НСИ
    30 март 2020, 11:27 a+ a- a

    През март 2020 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 3.7 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на влошения бизнес климат в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Това показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 5.2 пункта в резултат на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях има намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността и персонала през следващите три месеца.

    Бизнес климатът в строителството се увеличава с 1.4 пункта, което се дължи главно на благоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се подобряват.

    Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 6.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките от доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца също са по-резервирани.

    През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ намалява с 3.1 пункта, което се дължи на резервираните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца са благоприятни.

    Основните фактори, затрудняващи дейността на бизнеса, остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила, конкуренцията в бранша, недостига на работна сила, както и недостатъчно търсене. За сектора на промишлеността факторът с най-голяма тежест е „несигурна икономическа среда“, за строителството „недостиг на работна ръка“, за търговията на дребно - „конкуренцията, а за услугите - „несигурната икономическа среда“.

    Мениджърите във всички сектори очакват в следващите 3 месеца цените да останат без промяна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа