петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1127 прочитания

    Бизнесът: Икономическите последствия от пандемията ще са дългосрочни и налагат спешно пренастройване

    БФБЛ проведе първата виртуална среща между членовете на Форума с управители на над 30 компании от различни сектори
    02 април 2020, 13:50 a+ a- a

    Икономическите последствия от пандемията ще са сериозни и дългосрочни и налагат спешно пренастройване и оптимизиране. Коронавирусът доведе до ускоряване на процеса на дигитализацията на бизнеса и постави на дневен ред умението на компаниите и хората в тях да се адаптират. На изпитание са поставени не само здравето на хората и оцеляването на компаниите, а и професионализмът, солидарността и етиката. Обединените усилия са необходими повече от всякога.

    Това коментираха бизнес лидери по време на виртуална среща между компании членове на Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ). В дискусията „Бизнес по време на коровирус“ взеха участие управители на над 30 компании от общността на Форума, които обмениха опит във връзка с новите приоритети, актуална информация по различните измерения на коронакризата и идеи за подкрепа.

    БФБЛ организира срещата, за да осигури платформа за споделяне на трудностите, пред които са изправени компаниите в настоящия момент, и да им окаже необходимото съдействие в търсенето и намирането на решения за преодоляване на ситуацията.

    „Сигурни сме, че независимо от сектора, в който всеки от нас работи, динамичната обстановка вече доведе до най-различни предизвикателства, промяна в плановете, нови мерки. Икономическите последствия от пандемията ще са сериозни и дългосрочни и налагат спешно пренастройване и оптимизиране, а ролята на Форума като бизнес общност е именно да оказва подкрепа, да бъде максимално полезна с експертни познания, професионален опит и възможни практически решения“, каза при откриването Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ.

    В своето изказване Ираван Хира, заместник-председател на БФБЛ и генерален директор на ХПЕ, управлявано от Селектиум, акцентира върху ролята на високите технологии в момент на криза. „Пандемичната ситуация доведе до ускоряване на процеса на дигитализацията на бизнеса и постави на дневен ред умението на компаниите и хората в тях да се адаптират, киберсигурността, обработването на големи масиви от данни и противодействието на фалшивите новини“, подчерта той.

    Зоя Паунова, член на Борда на БФБЛ и изпълнителен директор на Астра Зенека, направи обзор на здравната система, медицината и иновациите в борбата срещу COVID-19. „На изпитание са поставени не само здравето на хората и оцеляването на компаниите, а и нашия професионализъм, солидарност и етика. Обединените усилия са необходими повече от всякога, добър пример е взаимодействието между лекари и учени от различни страни по отношение на лечението на COVID-19, което вече дава съществени резултати“, добави тя. 

    Антон Панайотов, също член на Борда и управител на Аларик, се спря подробно на реакцията на световните финансови пазари. „Рискът в момента е във високите нива на кредит и разбитите вериги на доставки. В несигурна обстановка като днешната борсите са надежден индикатор за това, което ще се случва в средносрочен план“, сподели той. 

    Гостите от над 30 компании членове на Форума взеха активно участие в срещата с въпроси, предложения и идеи за взаимодействие. Обсъдени бяха актуалните мерки за подпомагане на икономиката от страна на правителството, пренастройването към дистанционна работа, значението на иновациите и възможностите за оказване на експертна подкрепа както към компании членове на БФБЛ, така и към други заинтересовани страни. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам