събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  388 прочитания

  ЕК и ЕИФ предоставят финансиране в размер на 8 млрд. евро на 100 000 европейски малки и средни фирми

  Парите ще бъдат отпуснати още този месец чрез местни банки и заемодатели, за да се помогне на тези, които са най-тежко засегнати от кризата, заяви зам.-пред. на ЕК Валдис Домбровскис
  07 април 2020, 10:05 a+ a- a

  Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) - част от групата на Европейската инвестиционна банка. Това ще позволи на ЕИФ да дава специални гаранции, за да стимулира банките и други заемодатели да предоставят ликвидности на поне 100 000 европейски МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация, засегнати от икономическите последици от пандемията от коронавирус, като се очаква наличното финансиране да бъде в размер на 8 милиарда евро.

  Средствата могат да бъдат налични още през април. 

  Една от непосредствените икономически последици от пандемията от коронавирус е внезапната липса на ликвидности, с която се сблъскват малките и средните предприятия. Тези дружества обикновено са най-засегнати при криза и е от съществено значение да им се окаже помощ чрез осигуряване на достатъчно ликвидности, за да могат да оцелеят по време на кризата. В ситуация на недостиг на ликвидности обаче банките нямат стимул да отпускат заеми на МСП поради рязкото покачване на възприемания риск. Ето защо са необходими гаранции от ЕС в подкрепа на тези заеми.

  ЕИФ вече ще предлага на пазара специални гаранции, подкрепени от ЕФСИ, за да се ограничи въздействието на пандемията върху малките и средните предприятия и малките дружества със средна пазарна капитализация.

  "Парите ще бъдат отпуснати още през този месец чрез местни банки и заемодатели, за да се помогне на тези, които са най-тежко засегнати от кризата", заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката Валдис Домбровскис.

  Изпълнителният директор на ЕИФ Ален Годар заяви: Въпреки че това е важна първа стъпка, групата на ЕИБ ще продължи да работи за намиране на допълнителни решения за бързо удовлетворяване на нуждите от финансиране на предприемачите в цяла Европа.

  Сумата от 1 милиард евро, отпусната от ЕФСИ по линия на механизма за гарантиране на заеми по COSME и Гаранционния механизъм за МСП по InnovFin по линия на „Хоризонт 2020“, позволява на ЕИФ да предостави гаранции на стойност 2,2 милиарда евро на финансови посредници, като по този начин се отключват възможности за налично финансиране в размер на 8 милиарда евро. Гаранциите ще се предлагат на пазара чрез ЕИФ посредством покана за заявяване на интерес, публикувана вчера и насочена към няколкостотин финансови посредници, включващи банки и алтернативни заемодатели.

  Основните характеристики на тези гаранции ще бъдат:

  - опростен и по-бърз достъп до гаранцията на ЕИФ;
  - по-високо покритие на риска — до 80% от потенциалните загуби по индивидуални заеми (за разлика от стандартните 50%);
  - акцент върху заемите за оборотен капитал в целия ЕС;
  - предоставяне на възможност за по-гъвкави условия, включително удължаване на срока, разсрочване или гратисни периоди.

  Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват директно пред своите местни банки и пред другите заемодатели, участващи в схемата, които ще бъдат посочени в списък, намиращ се на уебсайта www.access2finance.eu.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 12 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 12 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи