петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    807 прочитания

    COVID-19 преобръща положителния тренд в пивоварния бранш

    Браншът обяви, че вече отчита неблагоприятното въздействие на загубените 20% от бирения пазар в страната, поради затворените заведения
    07 април 2020, 17:19 a+ a- a

    COVID-19 изправи пивоварният бранш пред сериозни икономически и социални предизвикателства за бирената индустрия, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

    Браншът обяви, че вече отчита неблагоприятното въздействие на директно загубените 20% от бирения пазар в страната, поради затворените заведения за обществено хранене. Към това прибавят и намаляването на продажбите през магазинната мрежа.  

    "В настоящата ситуация ефектът от кризата с коронавируса влияе върху режима на работа и работната заетост в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

    В България по данни на НОИ през миналата година в производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците – над 9 000 души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА сектора и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са около 34 700. Ежегодно в обучението и квалификацията на човешките ресурси членовете на СПБ инвестират близо 8 млн. лева. Статистиката на НОИ за последните 15 години показва, че пивоварната промишленост осигурява най-високи доходи на служителите си спрямо други сектори на хранително-вкусовата индустрия и ежегодно е сред първите 10 икономически дейности с най-високи средни осигурителни доходи в страната.

    Според изследване на Europe Economics, ако индустрията се върне на нивата от 2014-2015 г., които са най-ниските за последните 20 години, то спадът в добавената стойност на сектора би бил около 26%. В приходите за бюджета намалението би било поне с 10–15%, а работните места в секторите на доставчиците и клиентите ще намалеят с 25%.

    Застрашено е не само състоянието на българската пивоварна промишленост, но и на целия общоевропейски бирен бранш.

    Според данните за пивоварния сектор в ЕС, както и у нас, най-тежко на индустрията се отразява повсеместното затваряне и спиране на продажбите на т.нар „студен пазар”, т.е сектора ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета). В европейски мащаб това означава моментална загуба на 35% от бирения пазар. На свой ред намалените продажби и производство водят до последващи загуби по веригата на доставки – от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел  – през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията.

    Въпреки очакваната силна стагнация в бирения бранш, пивоварите са единодушни в твърдата си подкрепа към предприетите от правителствата на страните от ЕС мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 и запазването здравето и живота на хората. 

    Оттам призовават в настоящата извънредна ситуация да се предприеме пакет от извънредни мерки, за да се запази жизнеността на индустрията и да се минимизират във възможно най-голяма степен щетите върху ХоРеКа бизнеса. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 17 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 19 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 23 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 ден
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации