събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  394 прочитания

  Държавата поема 60% от осигуровките по мярката 60/40

  Обсъждат се и нови мерки за подкрепа на бизнеса, включително и за след края на извънредното положение
  08 април 2020, 13:24 a+ a- a

  Документите за мярката 60/40 се в бюрата по труда. До края на деня вчера (7 април) по тази мярка са подадени 873 заявления, които се отнасят до 12 455 работници и служители. Заявленията са основно от микро и малки предприятия в секторите хотелиерство, ресторантьорство и преработваща промишленост. Това обясни по време на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

  Според последните промени, приети от Народното събрание, държавата ще поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60%, които са за сметка на работодателя, поясни министър Сачева.

  Очаква се разрешение от страна на Европейската комисия (ЕК), следващата седмица на 14 април, за да може да започне изплащането на средства по тази мярка.

  Подадените до момента заявления по мярката няма нужда да бъдат подавани отново, автоматично ще бъдат преизчислени сумите, според последните промени в постановлението за тази помощ, уточни още министър Сачева.

  Тя обясни, че мярката 60/40 е само за подкрепа на заетостта. Продължават да се разработват допълнителни мерки, включително такива, които да бъдат въведени след изтичане срока на извънредното положение. След направени разчети разполагаме с около 300 млн. лв., които ще бъдат вложени като помощ както за работодатели, така и за работници след изтичането на извънредното положение.

  Работи се по мярка за изплащане от страна на държавата на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея на работодатели за период от 2 месеца след приключването на извънредното положение. В подкрепа на работниците и заетостта се обмислят обучения, бързо валидиране на знания и умения и насочване към сектори, които ще имат нужда от кадри, обясни още министър Сачева. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 11 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 12 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 13 часа
  преди 13 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи