събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1431 прочитания

    Националният борд по туризъм излезе с мерки за спасяване на бранша

    Оттам предлагат отпадане на визите за руски граждани
    10 април 2020, 15:06 a+ a- a

    Със списък от антикризисни мерки в подкрепа на българската туристическа индустрия вследствие на извънредната ситуация, свързана с COVID-19, излязоха от Националния борд по туризъм.

    В становище, адресирано до вицепремиера и министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на транспорта Росен Желязков, от организацията предлагат мерки в следните два аспекта: 

    Стратегически промени - преразглеждане на визовия режим по отношение на Руската Федерация и Република Турция, които са ключови за България туристически пазари. 

    • Отпадане на визите за руски граждани при определени условия, свързани с туристическите пътувания; 

    • Специален визов режим за турски граждани, при определени условия, свързани с туристически пътувания; въвеждане на международната практика за поставяне на "on arrival" туристическа виза на границата. 

    Антикризисни финансово-икономически предложения относно провеждането на предстоящия летен и зимен туристически сезони 2020- 2021г. 

    • Финансово подпомагане само на тези фирми, които ще възстановят реално програмите си към България; 

    • Субсидия на база брой реализирани полети и брой организирани туристи, пристигащи с предплатени туристически пакети с минимум 7 дни престой и полет; 

    • Целенасочен финансов ресурс за подкрепа на България Еър и българските чартърни авиокомпании; 

    • Намаляване на летищните такси в рамките на допустимото; 

    • Зареждане на самолетите, изпълняващи чартърни полети по намалена (без акциз) цена; 

    • Предвид поевтиняването на петрола и респективно на горивата - увеличаване на броя и поевтиняване на чартърните полети Русия- България. 

    "Туристическият бранш многократно настоява за промяна на рестриктивния визов режим по отношение на туристи от тези две държави, както и за гореизложените финансови стимули, но до този момент по политически съображения от страна на българското правителство, не бяха предприети подобни стъпки. Както е видно, изпитанията от пандимията COVID-19 вече наложиха в международен план преосмисляне на политически клишета. Пример в тази посока е промяната на позицията на Европейската комисия за така наречената "държавна помощ" - от абсолютно забранен инструмент за финансова подкрепа днес вече е налице точно обратното тълкуване, а именно - възможност за подкрепа на националните икономики", посочват в заключение от НБТ.

      

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 15 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 16 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 18 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години