петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1224 прочитания

    САЩ отпусна спасителен пакет от $25 млрд. на авиокомпании

    Те няма да могат да съкращават своите служители до 30 септември
    15 април 2020, 15:59 a+ a- a

    Американският департамент по финансите съобщи, че е постигната сделка с големи пътнически авиокомпании за спасителен пакет в размер на $25 млрд., който трябва да подсигури заетостта на служителите в авиокомпаниите до месец октомври тази година, докато индустрията се бори с най-голямата криза, с която се е сблъсквала до момента, пише „Ройтерс“.

    Авиокомпаниите се надяват, че пътническият трафик, който намаля с 95% заради кризата с коронавируса, ще започне да се възстановява до октомври, но предупредиха, че спадът в авиопревозите може да продължи и през 2021 и дори по-дълго. Възможно е те да имат нужда от още един спасителен пакет, за да оцелеят.

    Големите компании ще получат 70% от финансирането за заплати и няма да е необходимо да възстановяват парите, малките превозвачи ще получат $100 млн. или по-малко и също няма да е необходимо да връщат средствата, отбелязва агенцията.

    Шестте най-големи американски авиокомпании American Airlines Group Inc, United Airlines Holdings Inc, Delta Air Lines Inc, Southwest Airlines Co, JetBlue Airways Corp и Alaska Airlines, както и 4 други авиолинии са се съгласили на сделката, отбелязват от финансовото министерство. 

    Превозвачите ще могат да кандидатстват за общата стойност на заплатите и допълнителните възнаграждения за второто и третото тримесечия на 2019, което е сума по-голяма от текущата пазарна стойност на American Airlines, отбелязва „Ройтерс“.

    Според условията, представени от финансовото министерство миналата седмица, правителството ще получи обратно 30% от средствата за големите превозвачи и гаранции в размер на 10% от сумата на заема, чиято оценка се изчислява според борсовите цени от миналата седмица (6-10 април).

    „По-близо сме от всякога до това почти 1 млн. служители в авиолиниите да знаят, че ще получат заплатите си и ще задържат своите здравни осигуровки и други добавки поне до септември“, заяви Сара Нелсън, президент на Асоциацията на стюардесите, на която се приписва заслугата за целенасочена помощ специално за заплати, отбелязва агенцията. „В същото време успяхме да обуздаем най-лошите корпоративни практики, като обвързахме тази помощ със забрани за обратно изкупуване на акции, компенсации и дивиденти за мениджърите на най-високо ниво.“

    Според сключеното споразумение авиокомпаниите няма да могат да уволняват служители преди 30 септември или да променят колективните им трудови споразумения и трябва да се съгласят със забраните, ако искат да получат държавна помощ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 3 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 5 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години