петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1176 прочитания

    Брансън залага частния си остров, за да спаси Virgin Atlantic

    Virgin Australia влиза в процедура по фалит
    21 април 2020, 16:21 a+ a- a

    Милиардерът сър Ричард Брансън обяви, че ще заложи своя частен остров на Карибите, за да убеди правителството да спаси авиокомпанията му Virgin Atlantic, съобщи BBC. 

    В момента милиардерът живее в собствен дом на остров Некер, данъчен рай на Британските Вирджински острови. Останалата част от острова се управлява като курорт, в който работят 175 души. 

    Новото предложение от Брансън идва, след като британското правителство отказа да помогне на компанията с 500 милиона лири. В отворено писмо до служителите милиардерът заявява, че не иска подарък, а търговски заем. „Много авиокомпании по света се нуждаят от държавна подкрепа и много от тях вече я получиха. Кризата, с която се сблъскват авиокомпаниите, е безпрецедентна“, казва той.

    Заради искането на правителствена помощ Брансън е обект на жестока критика през последните седмици. Обвиненията са, че търси помощ от данъкоплатците, вместо да се възползва от огромното си богатство, за да спаси авиокомпанията. Критиците посочват, че той не е плащал данък върху дохода на Обединеното кралство, откакто се е преместил на необлагаемите Британски Вирджински острови преди 14 години. Състоянието на сър Ричард Брансън възлиза на над 4 млрд. паунда. 

    „Срещал съм много коментари за състоянието ми, но то се изчислява върху стойността на Virgin преди тази криза, а не като пари в банкова сметка, готова за теглене“, казва той в своя защита. „През годините значителни печалби никога не са били теглени от Virgin Group, а са реинвестирани в изграждане на бизнес, който създава стойност и възможности.“ На нападките, че е данъчен изгнаник, който не заслужава помощ, той отговаря, че заедно със съпругата си са напуснали Великобритания не поради данъчни причини, а заради любовта към красивите Британски Вирджински острови и по-специално остров Некер.

    Брансън посочва, че Некер ще бъде предложен като гаранция за всякакви заеми, за да „събере колкото е възможно повече пари срещу острова и да спести колкото се може повече работни места в групата“. „Ще направим всичко възможно, за да оцелее авиокомпанията, но се нуждаем от правителствена подкрепа. Тя ще бъде под формата на търговски заем, а не подарък и авиокомпанията ще го върне“, посочва милиардерът.

    Апелът дойде малко преди авиокомпанията Virgin Australia, в която Брансън има 10% дял, да влезе в процедура по фалит, отбелязва BBC. Превозвачът беше принуден да отмени почти всичките си полети по време на пандемичната криза и не успя да преструктурира дълговете си.

    И двете авиокомпании бяха силно засегнати от глобалното блокиране и Брансън се обърна за помощ към правителствата на двете страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство