петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1775 прочитания

    Очаква се високо ниво на търсене на логистични площи

    Жилищният сегмент е бил предпочитан за сделки в ЦИЕ през първите три месеца на 2020
    24 април 2020, 11:38 a+ a- a

    Жилищният сегмент на пазара на имоти е бил предпочитан за сделки в ЦИЕ през първото тримесечие на годината, следван от офиси (27%) и индустриални и логистични имоти (26%).

    Това посочват от Colliers International в обзора си за инвестиционния пазар в ЦИЕ през първото тримесечие на 2020.

    По данни на компанията размерът на всички транзакции е 3.9 млрд. евро, като част от сделките са били стартирани през 2019 г. Полша и Чехия имат дял от 86% в общия обем. 

    Хотелите и търговските площи са най-тежко засегнати от мерките, предприети в условията на извънредно положение, въпреки че точно при тях се очакваше сериозна активност, отбелязват от  Colliers. 

    В обзора се отбелязва обаче, че голяма част от транзакциите през първото тримесечие на годината вече са били в напреднал етап в началото на пандемията и по тях не може да се съди за това, което предстои да се случи, тъй като "настоящата ситуация е уникална по същността си и различна от предходните кризисни периоди".

    Собствениците на имоти внимателно преценяват степента, в която са изложени на риск, особено по отношение на държавните мерки, които имат ефект върху плащанията от наематели и договорните споразумения, посочват от консултантската компания.

     „Както купувачите, така и потенциалните продавачи могат да решат да не предприемат действия по предлагане на активите си, докато няма повече яснота на пазара. Въпреки това, ползвателите на собствени имоти е много вероятно да се насочат към продажба с цел обратно наемане, в случай, че имат нужда от набиране на оперативен капитал. Алтернативна възможност за финансиране е взимане на кредит от банкови институции или правителствена помощ, която няма да бъде налична за всички, независимо от атрактивните лихвени проценти“, коментира Кевин Търпин, регионален директор проучвания, Colliers ЦИЕ.

    От компанията посочват, че е твърде рано да се цитират конкретни числа и да се правят промени в цените, поради липсата на достатъчно пазарна информация и яснота относно редица фактори, които влияят върху различните сегменти. Някои от тях, например търговските площи и хотелите, са много по-засегнати от други и ценообразуването, прилагано в края на 2019 г., няма да бъде релевантно за тях. Към това могат да се добавят и други предизвикателства, съществували и преди здравната криза, като ръста на електронната търговия и промяната на потребителското поведение. От друга страна, очаква се високо ниво на търсене на логистични площи. Повече конкретика по отношение на развитието на имотния пазар ще бъде възможна, когато кривата на заболелите от Covid-19 се стабилизира и ситуацията бъде овладяна, завършват от Colliers.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 8 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години