четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  752 прочитания

  Bosch предвижда спад от най-малко 20% на автомобилното производство през 2020

  Подготвяме се за глобална рецесия, която ще окаже значително влияние и върху развитието на бизнеса ни през 2020, отбелязват от компанията
  29 април 2020, 15:57 a+ a- a

  След прекъсване на производството в около 100 локации на Bosch по целия свят през този месец, компанията системно се подготвя за постепенен рестарт на продукцията. 

  „В Китай нашите 40 завода вече възстановиха производството си и веригите за доставки са стабилни. Работим усилено, за да осъществим рестарта и в другите ни региони", заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH на годишната пресконференция на компанията.

  За да постигне успешен ръст на производството, компанията предприема редица мерки за защита на служителите от коронавирусна инфекция, твърди Денер.

  Помощ за ограничаване на пандемията от коронавируса
  По отношение на наскоро разработения от компанията бърз тест за Covid-19, Денер коментира, че „търсенето е огромно. Правим всичко възможно, за да увеличим значително производството, като до края на годината капацитетът ни ще бъде пет пъти по-голям от първоначалните планове“. През 2020 Бош ще произведе над един милион бързи тестове, а догодина броят им ще скочи на три милиона. Първоначално тестът ще се използва в болници и лекарски кабинети основно за защита на медицинския персонал, за който бързото осигуряване на тестови резултати за по-малко от два часа и половина е решаващо. Бързите тестове вече се предоставят на клиенти от Европа с етикет „само за изследователски цели“ и могат да се ползват след валидиране, отбелязват от Bosch.

  От компанията посочват, че разработват още по-бърз тест, който според тях открива случаите на Covid-19 за по-малко от 45 минути. Той е в последните етапи на развоя.

  Bosch e стартира и производството на защитни маски. 13 завода на компанията в 9 държави - от Бари в Италия, до Бурса в Турция и Андерсън в САЩ произвеждат маски за покриване на местните нужди. Освен това Bosch в момента изгражда две напълно автоматизирани производствени линии в Щутгарт-Фойербах, като скоро ще заработи и производство на маски в Ербах, Германия, както и в Индия и Мексико. Компанията твърди, че ще може да произвежда над 500 000 маски дневно. Маските са предназначени за защита на служителите в заводите на Bosch в цял свят. Целта е те да бъдат предоставени и на други страни. Това зависи от получаването на съответните одобрения за конкретната държава. Bosch произвежда и по 5 000 литра дезинфектант седмично в Германия и САЩ за работниците си в американските и европейските заводи.

  Глобалното икономическо развитие през 2020
  Поради пандемията от коронавирус Bosch очаква сериозни предизвикателства пред световната икономика през тази година: „Подготвяме се за глобална рецесия, която ще окаже значително влияние и върху развитието на бизнеса ни през 2020“, заявява проф. Щефан Азенкершбаумер, финансов директор и заместник-председател на Управителния съвет на Bosch. Въз основа на актуалните данни Bosch предвижда спад на автомобилното производство от най-малко 20% през 2020. През първото тримесечие на тази година оборотът на Група Bosch спадна със 7,3% и е значително по-нисък в сравнение с миналата година. Само през март 2020 продажбите се сринаха със 17%. Поради несигурната ситуация компанията не прави прогноза за цялата година.

  „Трябва да положим изключителни усилия, за да постигнем поне балансиран резултат“, каза финансовият директор„. И в тази тежка криза диверсификацията на бизнеса ни отново е наше предимство.“

  В момента акцентът пада върху мерки за намаляване на разходите и осигуряване на ликвидност. Те се изразяват в редуциране на работното време и съкращаване на производството в много световни локации на Bosch, намаление на заплатите на специалистите и ръководителите, включително и на изпълнителния мениджмънт, както и удължени инвестиционни срокове. „Средносрочната ни цел е да възстановим оперативната си печалба от около 7%, но без да пренебрегваме важните задачи за осигуряване на бъдещето на компанията", заяви Азенкершбаумер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 16 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително