четвъртък, 02 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2231 прочитания

  Жилищният пазар в София: От бум в пауза

  Пазарът изпрати динамично първо тримесечие, но пандемията го паузира
  30 април 2020, 09:48 a+ a- a

  Жилищният пазар паузира в средата на март сред изключително голяма активност през първите 3 месеца на годината и ускоряване на ценовия растеж до около 4% на годишна база.

  Това обобщават от компанията Bulgarian Properties в анализа си на пазара за първото тримесечие на годината.

  От средата на март има отдръпване на пазарните участници, спад в запитванията и огледите и временна пауза на намеренията за покупка до преминаване на епидемията.

  "Досега не се беше случвало толкова рязко превключване от бум в пауза, но доброто състояние на пазара преди кризата дава основание да смятаме, че възстановяването ще бъде бързо при благоприятно развитие на епидемията и последвалата от нея икономическа стагнация", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

  Преди въвеждането на извънредното положение по данни на Bulgarian Properties първото тримесечие на 2020 е било от най-силните за имотния пазар през последните години.

  Обеми продажби

  Сделки са се сключвали активно през цялото тримесечие, буквално до момента на обявяване на извънредното положение. Данните на компанията на база новосключени сделки показват задържане на обема от реализирани сделки на сходни нива като тези през първите месеци на 2019. По-голямата част от тези сделки вървят към финализиране и отказите към момента са минимални.

  Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 в София са вписани 5 285 имотни продажби при 5 641 за същия период на 2019, което е спад с около 6.3% на годишна база. Това са данни за нотариално изповядани покупко-продажби, а не само за сключени през периода сделки. Този спад има обективни причини и се дължи на извънредното положение и специалния режим на работа на нотариусите, на невъзможността за явяване за нотариално изповядване и отлагането на сделки, както и на все още големия дял на новото строителство в продажбите в София - сделки, които ще бъдат вписвани при прехвърляне на собствеността.

  Тези данни все още не отразяват моментното състояние на пазара, а вече отминал негов етап на развитие, отбелязват от компанията и добавят, че реалното състояние ще видим в данните за второто тримесечие.

  Средни цени и годишно изменение

  През първото тримесечие на 2020 ценовите ръстове са се ускорили, като средната цена в София надминава границата от 1100 евро/кв.м, около която гравитира от края на 2017.

  Данните на Bulgarian Properties сочат средна цена на жилищата в София на база реални сделки 1120 евро/кв.м спрямо 1080 евро/кв.м за първото тримесечие на 2019, което е нарастване с около 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и спрямо последните месеци на 2019, когато апартаментите в София са се продавали средно за 1095 евро/кв.м.

  Средната обща продажна цена на закупените апартаменти също нараства на 101 130 евро за 2020 при 90 960 евро в началото на 2019 и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019. Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019.

  Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

  Най-голяма активност е отчетен в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните частни на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора. Към тях могат да се добавят и големите жилищни комплекси Младост, Люлин и Надежда, към които винаги има сериозен интерес.

  След въвеждането на извънредното положение се повишава интереса към жилища в периферни райони на столицата, в селата около нея, с възможност за изолация, но и лесно придвижване до града. Хората започват да се настройват за по-дългосрочна нужда от собствено пространство на открито.

  Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2020 г. са:

  • Манастирски ливади – 1090 евро/кв.м.

  • Витоша – 1034 евро/кв.м.

  • Кръстова вада – 1250 евро/кв.м.

  • Дианабад – 1290 евро/кв.м.

  • Център – 1420 евро/кв.м.

  • Лозенец – 1900 евро/кв.м.

  • Банишора – 1030 евро/кв.м.

  • Младост – 1150 евро/кв.м.

  • Надежда – 945 евро/кв.м.

  • Люлин – 710 евро/кв.м.

  Параметри на закупените жилища

  През 1-вото тримесечие на 2020 делът на закупените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните – по около 47% от всички закупени жилища. Само 5% от жилищата са били едностайни или многостайни апартаменти.

  Средната площ на закупените жилища е 90 кв.м. – нараства от 81 кв.м. в края на 2019 г. поради нарастването на обема на тристайните апартаменти.

  Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди.

  През последните 2 месеца нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 6 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 6 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 7 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 11 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group