събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  686 прочитания

  Строителната камара с мерки за задвижване на икономиката

  Представители на сектора се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов
  30 април 2020, 11:10 a+ a- a

  Представители на Строителната камара се срещнаха с премиера Бойко Борисов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По време на срещата те са представили мерки за задвижване на икономиката след края на коронавирус-кризата в страната. След края на срещата те дадоха извънредна пресконференция в Министерски съвет.

  На нея Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара обясни, че са предложни две основни мерки за задвижване на икономиката след излизане от извънредното положение:
  1. Една фирма да може да работи по максимум 2 проекта едновременно;
  2. Да се използва специфичен подход по отношение на цените, като се дефинира не обща цена на квадратен метър, а цена по дейности.

  Той обясни, че е проведена среща между представители на строителния бранш от 20 държави. Според английските строители за възстановяване на икономиката е необходимо „строително цунами“, а германците са разрешили строителни дейности и в неделя.

  Според Николов строителството не само, че не бива да се прекратява, а е необходимо да се осигурят средства за ускоряване на други проекти. В тази връзка не бива да се спрират големите инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“, Околовръстния път на София и пътя София – Видин.

  По данни на строителната камара след началото на пандемията в България са се завърнали между 20 и 25 хил. строителни работници. Целта на камарата е те да останат у нас, а не да работят в чужди държави.

  Представителите на строителния бранш подчертаха още, че при тях заетостта може да бъде увеличена най-лесно, а заетост може да се осигури както за нискоквалифицирани кадри, така и за средно- и висококвалифицирани специалисти. 

  По официални данни заетите в строителството в страната са 200 000, с потенциал да се увеличат в зависимост от обемите. Зам.-министър Нанков обясни, че министерството изпълнява бързите разплащания по отношение на обществените поръчки, ускорен е срокът на разплащане по сертификати, за да може доставчиците на услуги да са коректни към своите контрагенти, обясни той. Стратегията на кабинета е да създаде условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите. Сред механизмите за реализация са програмите за саниране и ВиК обектите. Според Нанков чрез тези проекти ще бъде осигурена достатъчно заетост и за малкия и средния бизнес в строителството.

  От строителния бранш поискаха прецизиране на наредбата за спиране на работа по обектите между 14:00 и 16:00 часа, като уточниха, че някои дейности, като боядисването например, не са свързани с шум. Освен това дадоха пример за съставяне на акт за работа в този времеви период заради измазване на фасада, което също не е кой знае колко шумна дейност, особено на булевард. 

  В отговор на журналистически въпрос зам.-министър Нанков заяви, че личното му мнение, е че работата на строителите трябва да се позволи между 14:00 и 16:00 часа, но това може да стане само с решение на кабинета. Предстои обсъждане на промяна в наредбата.

  Нанков обясни още, че в момента се разработват механизми за допълване и обновяване на програмата за саниране. Ще има нови правила за цени, лимити и правила на дейност. Освен това тя не може да бъде подновена, защото изисква по груби сметки около 1,6 млрд. лв. ресурс, който в момента не е наличен, уточни още зам.-министърът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 12 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 13 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 14 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 15 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 15 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души