петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1371 прочитания

    Бизнес климатът у нас се срина с 41 пункта през април

    Мениджърите във всички сектори очакват известно понижение на цените, показва анкетата на НСИ
    30 април 2020, 11:48 a+ a- a

    Източник: НСИ

    В условията на извънредно положение в страната през април 2020 г. бизнес анкетите на НСИ показват влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори. Общият показател на бизнес климата спада с 41,7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което е с 37.0 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 години и с 4,4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 31,8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите три месеца. В същата посока са и промените в очакванията за движението на персонала.

    През периода януари - април 2020 г. средното натоварване на мощностите намалява с 10,1 пункта и достига 67,9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз също се е влошила.

    Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен дейността на предприятията. Последната анкета отчита ръст и на неблагоприятното въздействие на факторите „други“, „недостатъчно търсене от страната“ и „недостатъчно търсене от чужбина“.

    По отношение на продажните цени в промишлеността са регистрирани известни очаквания за понижение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

    През април съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 45,6 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

    Анкетата регистрира увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се понижава, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на намаление.

    През последния месец се засилва негативното влияние на факторите „несигурна икономическа среда“ и „други“, които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с недостига на работна сила.

    Относно продажните цени немалка част от мениджърите не предвиждат промяна, макар да се увеличава делът на тези, които очакват понижение през следващите три месеца.

    Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 52 пункта, което се дължи на нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките от доставчиците през следващите три месеца. Същевременно и очакванията им по отношение на персонала са неблагоприятни.

    Основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на първия фактор.

    По отношение на продажните цени балансът на очакванията е отрицателен, като мениджърите, които предвиждат намаление, са повече от тези, чиито нагласи са за увеличение.

    През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ спада с 47,1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, което според тях ще доведе и до съкращаване на персонал през следващите три месеца.

    Несигурната икономическа среда, факторът „други“, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса, като единствено при третия фактор се наблюдава отслабване на неблагоприятното му влияние.

    Мениджърите предвиждат известно намаление на продажните цени в сектора на услугите, макар по-голяма част от тях да не очакват промяна през следващите три месеца.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство