събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1717 прочитания

    Намалява административната тежест при подаване на годишните финансови отчети

    Малките, средни и микро предприятия ще доказват приемането на отчетите и годишните доклади за дейността само с декларация
    30 април 2020, 14:31 a+ a- a

    Агенцията по вписванията информира, че с нормативни промени се въвеждат облекчени изисквания при подаване на годишни финансови отчети (ГФО) и годишни доклади за дейността за малки, средни и микро предприятия. Според промените, отпада необходимостта да се представят документи, доказващи приемането на годишния финансов отчет и годишния доклад за дейността (покани за свикване на общи събрания, протоколи от проведени общи събрания, доказателства за получаване на поканите и пр.). Обстоятелството, че ГФО са приети от съответния компетентен орган,  се доказва с представяне на декларация по образец (декларация по чл.62а, ал.2, т.2 от Наредба N1 от 14 февруари 2007) от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел. 

    Промените влизат в сила от 14.03.2020 г., с приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. 

    Промените няма да се прилагат за големи предприятия и фирми от обществен интерес*, Според статистиката за 2018 г., тези компании са около 3-4% от всички предприятия. 

    По данни на Агенцията по вписванията, подадените ГФО от 01.01.2020г. до момента са малко над 16 400. От тях 70% са подадени по електронен път, а 30% на гише. Според броя на подадените заявления Г2 (ГФО) за 2019 г. (351 584), до края на септември 2020 г. (крайният срок за подаване на ГФО ), се очаква да бъдат подадени над 330 000 заявления. 

    Промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) уреждат и реда за обработка на необявените годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, подадени в Агенцията по вписванията преди 24.04.2020 г. Според новите текстове, обстоятелството, че ГФО е приет от съответния компетентен орган, се доказва само с декларация по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ. Тази промяна ще намали обема и обхвата на проверката, която извършват длъжностните лица по регистрация, като по този начин ще се оптимизира срока и бързината на производството по обявяване на ГФО, съответно ще се преодолее натрупаното забавяне от 2017 г. насам. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство