четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    900 прочитания

    Пандемията увеличи търсенето на физическо злато

    Разривът в цената на физическите златни кюлчета и търгуваното на борсата злато достигна до 15%
    04 май 2020, 16:01 a+ a- a

    До ръст в търсенето и на физическите златни кюлчета в Европа и увеличение на цената на физическото злато е довела пандемията, коментират от търговеца на инвестиционни продукти Tavex.

    Въпреки засиленото желание за закупуване на злато в моментната несигурна ситуация, редица онлайн и офлайн обекти са спрели работа. В последните почти два месеца тази тенденция се наблюдава не само у нас, но и в страни, като Германия, Франция и Италия, където големите онлайн магазини за злато временно преустановиха възможността за поръчки, а впоследствие временно затвориха част от големите европейски златни рафинерии, като Pamp, Valcambi Swiss и немските Argor Heraeus, коментират от търговец

    В началото на април епидемията пламна и в САЩ, което допълнително утежни вече плачевното положение на международните пазари, изтривайки почти един трилион долара за броени дни от фондовите борси.

    Цялата тази обстановка предизвика ефект, който се случва изключително рядко, цената на златото на фондовата борса не се увеличи драстично, за разлика от цената от физическото злато, предлагано от различните дилъри. Разривът стигна почти 15% (обикновено е между 1% и 3%) според експертите от Китко. Причините - производство почти няма, заради затворените рафинерии, предлагането е ограничено, заради затворените офиси на дилърите на злато, а търсенето е голямо, заради несигурността на хората новата тежка икономическа ситуация. Доставките също са изключително трудни.

    По данни на Tavex разривът в цената на борсовото злато и тази на физическите златни кюлчета варира между 10 до 20% в зависимост от продукта, като най-много се търсят кюлчета от 20 до 100 грама.

    Въпреки тежката логистика съпътстваща вноса на златни кюлчета, от компанията съобщиха, че от този месец у нас се предлагат и златни кюлчета, които са с почти два пъти по-ниска премия над борсовата цена, от останалите кюлчета на пазара. Причината е, че родните златни дилъри са намерили начин, по който да се достави инвестиционно злато до България от съседна Турция, а това позволява да се намали цената и за крайните клиенти. 

    Златото винаги е било най-сигурното убежище за спестяванията не само на хората, но и на държавите, особено по време на криза, коментират от компанията. Държавите, които драстично увеличиха размерите на златните си резерви, като Русия и Китай, могат да се похвалят с по-добра финансова позиция в момента. Русия увеличи златните си резерви през последните 8 години с над 100 тона на година, а през 2018 година с рекордните 274 тона. От европейските държави с най-големи златни резерви са Германия, Италия, Франция и Швейцария. САЩ все още държи първото място с над 8000 тона злато в трезорите си.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа