събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1558 прочитания

    Ваучери за туризъм и безплатни чадъри и шезлонги този летен сезон

    Строителство в националните курорти се удължава до 15 юни
    05 май 2020, 14:17 a+ a- a

    Ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги и удължаване правото на строителство в националните курорти до 15 юни.

    Затова са се договорили коалиционните партньори на провелото се днес заседание на Коалицонния съвет между Обединени патриоти и ГЕРБ стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет.

    "Темата с ваучерите по една или друга форма беше приета, въпросът е да се уточнят нещата", съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов.

    Лидерът на НФСБ Валери Симеонов поясни, че размерът и действието на ваучерите ще се прецизира допълнително, но е ясно, че ваучери за туризъм ще могат да се ползват само от хора, които са плащали социални осигуровки.

    "Единодушни сме, че ваучерите ще се използват като средство за насърчаване на туристическия бранш. Те ще бъдат достъпни и за ученици", добави Симеонов.

    Той увери, че има готовност тези ваучери да се предоставят в началото на летния сезон.  

    Коалиционните партньори са се споразумели още като първа крачка към отварянето на туризма да се рестартира т.нар. нискобюджетен туризъм, в който влизат малките семейните хотели, къщи за гости, ваканционни апартаменти и т.н. Това ще бъде съобразено с развитието на епидемичната обстановка и ще касае обектите, които са извън големите населени места.

    Тази година плажните принадлежности – чадъри, шезлонги и масички, ще бъдат безплатни. Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса или наема за стопанисване на плажната ивица.

    По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на министъра на здравеопазването с някои допълнения, стана ясно ще по думите на Симеонов. Разстоянието между масите ще бъде 1,5 метра, а не 2,5 метра. Обслужващият персонал ще има възможност да работи с шлемове, а не само с маски.

    На брифинга стана ясно още, че ще се удължи правото на строителство в националните курорти от 15 май до 15 юни с оглед на по-късния старт на туристическия сезон.

    "По отношение на българския туризъм сме на мнение, че секторът трябва да бъде подкрепен. Ще работим следващите дни и ще предложим няколко хипотези. Темата не е дали да се оказва подкрепа, а как да се оказва тя. Надявам се в следващите дни да намерим най-доброто решение", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години