петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3054 прочитания

    БАСКОМ: Намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори поощрява сивата икономика

    От софтуерния бранш считат, че държавата трябва да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа
    21 май 2020, 10:29 a+ a- a

    Предложението за намаляване на ДДС на 9% за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната. 

    Това се посочва в становище на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), изпратено до медиите. Оттам считат за недопустимо работещи и прозрачни сектори да плащат цената на икономическите мерки за справяне с кризата. 

    „Намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш и за книгите е опасен прецедент без никакви гарантирани ползи за крайния потребител. С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%. Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори.“, посочват от асоциацията.

    Оттам добавят, че е крайно време държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред. 

    По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход, припомнят от БАСКОМ. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса, а редица компании, членуващи в БАСКОМ, продължават да предоставят за свободно ползване продуктите и услугите си с цел подпомагане на засегнати бизнеси, спасяване на работни места, технологично обезпечаване на кампании, иновативни решения за изява на свободните артисти, решения в сферата на киберсигурността, даряване на устройства за дистанционното обучение и мн. др.

    От асоциацията обръщат внимание и на позитивните обществени промени вследствие на епидемията от коронавируса, които са свързани с нарастване на доверието в иновациите и научните достижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, здравеопазването, администрацията,  търговията, събитийния и културен мениджмънт и др.

    На този фон IT браншът не остава незасегнат от икономическата криза, посочват от БАСКОМ. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим  финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

    В тази връзка от БАСКОМ настояват за следното:

    - Незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси.

    - Софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора.

    - Да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация на икономиката, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще.

    - Да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство. При огромната липса на кадри в сектора и в условията на кризисна ситуация подобно решение е в сериозен ущърб на бранша и ще има негативни последствия за години напред.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава