вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6954 прочитания

    Модис България: Не сме спирали да наемаме служители. Около 150 души стартираха работа при нас в извънредното положение

    Все още гледаме към растеж в България. Активно проучваме възможностите за отваряне на офиси в други градове в страната - Филип Рувре, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
    21 май 2020, 15:51 a+ a- a

    Как коронакризата се отрази на аутсорсинг индустрията у нас, и в частност на Модис България, има ли отменени, или замразени проекти, ще продължи ли компанията с модела работа от вкъщи, има ли уволнени служители, или орязани заплати, ще продължи ли с плановете за откриване на нови офиси в България – тези и други въпроси отправихме към Филип Рувре, старши вицепрезидент, управител „Бизнес решения и продажби“ в "Модис", и изпълнителен директор на Модис България.

    В края на 2019 Модис България откри нов офис в Пловдив. През януари 2020 компанията обяви, че плановете са й служителите там да достигнат до 300 души. Освен в града под тепетата "Модис" има два офиса в София, където работят 1300 души. Според плановете "Модис" трябва да увеличи служителите си в България до 3000 в рамките на три години. Преди четири месеца компанията обяви, че си поставя за цел и откриване на софтуерни инженерингови центрове в София и Пловдив, както и откриване на нов офис във Варна или Бургас. Наскоро "Модис" започна работа по проект на най-голямата търсачка в света, която аутсорсна модерирането на общности към България. У нас се модерира съдържание на над 20 езика, вкл. и на български, признаха през януари от компанията пред Economy.bg.

    Г-н Рувре, как пандемията от COVID-19 се отрази на аутсорсинг индустрията в България?
    По традиция България е сред най-популярните аутсорсинг дестинации за бизнес процеси, свързани с ИТ, софтуерно инженерство, съхранение и разпространение на данни, счетоводство, човешки ресурси, обслужване на клиенти, техническа поддръжка и др. Дори по време на пандемията секторът в страната остана стабилен, предоставяйки заетост на повече от 70 000 души. Макар и да е имало някакви последствия от пандемията за част от организациите, смятам, че индустрията не понесе големи щети. Щастлив съм да видя все повече компании, които се връщат към нормални темпове на работа. За някои от тях COVID-19 донесе дори нови възможности и перспективи за развитие.

    Каква е ситуацията при Модис България?
    Реагирахме незабавно на заплахата от COVID-19 с предприемането на мерки за безопасност още преди обявяване на извънредното положение в България. Успяхме да осигурим работа от вкъщи за всички близо 1400 служители на Модис България, както и дистанционно наемане на нови служители и осъществяването на всички административни процеси онлайн. Работейки в безопасна среда, колегите ни напълно отговориха на растящите нужди и по-високите очаквания от страна на нашите клиенти в създалата се ситуация. Непрекъснато получаваме отлична обратна връзка за реакцията си от наши партньори, както и от други компании, част от Адеко групата.

    Имате ли отменени, или спрени проекти и с кои сектори са свързани те?
    Доказахме, че "Модис" е доверен партньор за всички наши клиенти. Може би заради естеството на бизнеса ни, основан на дългосрочни взаимоотношения, почти не усетихме промяна по време на пандемията. Нещо повече – продължихме да бележим ръст и да наемаме нови колеги по различни проекти на наши клиенти.

    Кои бяха най-големите предизвикателства за вашата компания при адаптирането към новата реалност?
    Пандемията поднесе предизвикателства както за бизнеса ни, така и за обществото. Но ние гледахме на всички тях като нови възможности. Кой би могъл да си представи, че организацията ни е способна да функционира на пълни обороти от разстояние? Ние обаче успяхме да трансформираме всички свои бизнес процеси и да се адаптираме към новата реалност.
    Най-голямото предизвикателство в този случай бе да отговорим на очакванията на всички заинтересовани страни едновременно, с което мисля, че се справихме отлично. Тук е моментът да се обърна с благодарност към нашите екипи, които се грижат за всичките ни колеги и клиенти и които показаха, че Модис е и социално отговорна компания

    Екипът ви все още ли работи от вкъщи. Планирате ли да продължите тази практика?
    Ще се придържаме към работа от вкъщи за всички наши служители, докато не сме сигурни, че връщането към офисна среда е напълно безопасно за тях. Планираме тази практика да продължи поне през следващите няколко седмици. Към момента нищо не налага незабавното връщане на колегите към работа от нашите офиси.

    Наложи ли се да освободите служители, да намалите заплати, или да замразите позиции?
    Горд съм, че в тези трудни времена в Модис България не се наложи да предприемем нито една от тези мерки. Наистина вярваме, че хората ни са най-ценният актив и винаги сме полагали усилия за тяхното задържане в организацията.

    Кога се очаква да възобновите подбора на персонал? От какви хора ще се нуждаете?
    Всъщност не сме спирали да наемаме нови служители. Средно по 10 души всяка седмица започват работа при нас, а по време на извънредното положение в страната около 150 нови колеги са стартирали работа в офисите ни в София и Пловдив. В момента се нуждаем от хора с технически познания и умения в сферата на ИТ, като Java, Android и iOS разработчици, както и от такива за ИТ техническа поддръжка, владеещи немски, италиански, испански, френски, английски или други езици.

    При срещата ни през януари споделихте планове за отваряне на нови офиси във Варна или Бургас, както и за софтуерни инженерни центрове в София и Пловдив. Тези планове още ли са на дневен ред?
    Разбира се, все още гледаме към растеж в България през следващите няколко години. В София близо 60 000 души са наети в аутсорсинг сектора, с което почти сме изчерпали капацитета на пазара. Затова и активно проучваме възможностите пред "Модис" за отваряне на локации в други градове в страната, така, както направихме с третия си офис в Пловдив миналата година.

    Скорошно проучване на EY и Brookings Institution показва, че работодателите в много страни все по-интензивно планират автоматизация на своя бизнес предвид големия брой хора, принудени да останат у дома по време на пандемията. Каква е вашата позиция? Планирате ли ускоряване на автоматизация и намаляване на своя персонал?
    В "Модис" усилено работим по иновации и технологии, които ни помагат да подобрим работата си и да автоматизираме повторяеми активности. По този начин планираме да освободим време на своите служители, които да обучим допълнително и да пренасочим към дейности с по-висока добавена стойност. С други думи, в "Модис" автоматизацията не е средство за намаляване на персонала, а по-скоро за оптимизирането на работния процес. Това ще бъде от ключова роля в ситуацията на растящ недостиг на ценни кадри по цял свят.
    За да отговорим на нуждите си, още през 2017 създадохме Лабораторията за иновации и автоматизации (Modis Innovation & Automation Lab) в Модис България. Резултатите ни показват по-голямо удовлетворение от страна на нашите собствени служители, както и на нашите клиенти.

    Как виждате бъдещето пред аутсорсинг индустрията в тези времена на несигурност?
    Трудно е да предвидим бъдещето на аутсорсинг сектора, който бе изправен пред много предизвикателства, както и всички останали индустрии през последните месеци.
    Много организации в Източна Европа успяха да преминат към работа от вкъщи, запазвайки и дори увеличавайки производствения си капацитет. Наличието на ресурси в тази обстановка ще бъде определящо за възстановяването на бизнеса и вярвам, че скоро ще донесе и нови възможности. В същото време едно от най-големите предизвикателства за тези компании ще бъде да запазят своя бизнес до края на първия етап от кризата.
    Търсенето в сферите на сигурността, дигиталната трансформация, облачните технологии, изкуствения интелект би трябвало да се увеличи през идните периоди.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев