петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  326 прочитания

  Близо 50% от местата за настаняване планират намаление на цената на нощувка

  Над 60% планират намаляване на пакет услуги, показват данните на НСИ
  27 май 2020, 13:00 a+ a- a

  Намаляване на цената на нощувка или на пакет услуги по месеци (Източник: НСИ)

  През май 2020 г. Националният статистически институт (НСИ) продължи провеждането на месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемиологична обстановка в страната.

  Предприети действия спрямо наличния персонал по месеци (Източник: НСИ)

  При създалата се ситуация през април 49,1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62,9% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 46,7% - на нощувката.

  Промяна в приходите от дейността в резултат на обявеното извънредно положение по месеци (Източник: НСИ)

  По отношение на наетия персонал 37,2% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ - 36,8%, и „платен отпуск“ - 31,7%. 

  От мярката „60/40“ са се възползвали 19,8% от мениджърите, като 10,8% от тях са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.

  Възможност за обслужване на разходите за дейността със собствени средства в краткосрочен план (един месец) по месеци (Източник: НСИ)

  През април по-голяма част от управителите (82,3%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16,5% от тях посочват, че няма промяна.

  В краткосрочен план (през следващия един месец) 40,8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 16% от тях - „до 100%“, а 42% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами. 

  Очаквания за бъдещето на мястото за настаняване в краткосрочен план (един месец) по месеци (Източник: НСИ)

  По отношение на бъдещата активност на мястото за настаняване в краткосрочен план през април 56,6% от ръководителите смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 24,3% очакват временно да преустановят дейността си, а 13,5% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение. Едва 3,4% прогнозират да я прекратят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 9 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 9 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 11 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 14 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group