сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1011 прочитания

  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза

  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 13:23 a+ a- a

  Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е в напреднала фаза за въвеждане на електронни товарителници, като на първия етап те ще важат за вътрешния транспорт, а по-късно и за международния. Това съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на среща в Българската стопанска камара (БСК) с председателя на Камарата Радосвет Радев. В срещата участва и главният секретар на БСК Добри Митрев. 

  Министър Попов отбеляза, че искането за въвеждане на електронни товарителници е отправено за първи път от БСК с официално писмо до МТИТС, като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в областта на транспорта и логистиката. В началото на м. април т.г. БСК представи идеята за е-товарителници пред МТИТС по настояване на две браншови организации - Националното сдружение на българските спедитори (НСБС) и Националната организация на митническите агенти (НОМА).

  Предстои в първите дни на м. юни МТИТС да представи работен вариант на документите, които следва да уредят правно статута и ползването на електронни товарителници у нас, и след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да се пристъпи към ефективното въвеждане на мярката в практиката. 

  Въвеждането на е-товарителници спестява време на операторите и администрацията в сектора, ще доведе до по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи и, не на последно място, ще има екологичен ефект, тъй като сериозно ще ограничи хартиения документооборот, отбелязват от БСК.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 минути
  САЩ се отказаха от отнемането на визи на студенти, ако се обучават изцяло онлайн
  Решението бе оспорвано в съда от Харвард, MIT, 18 щата и над 10 технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter
  преди 47 минути
  ЕС съкрати списъка на страните, за които ще отвори границите си
  От списъка са изключени Сърбия и Черна гора
  преди 2 часа
  МВнР представи интерактивна карта с актуална информация за пътуването по света
  Тя предоставя информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от Covid-19
  преди 2 часа
  БНБ утвърди удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията
  Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките се удължава до 31 март 2021 г.
  преди 2 часа
  234 нови случая на Covid-19 в страната
  Общо заболелите са 7645