вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1338 прочитания

    Продължават обсъжданията на Наредба Н-18

    Бизнесът е представил 105 предложения за изменения и допълнения на наредбата
    03 юни 2020, 14:55 a+ a- a

    Националната агенция за приходите (НАП) и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България. 

    Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане. 

    В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други. 

    Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата. 

    „Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“ каза заместник- изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров.

    Представители на бизнес организациите изказаха задоволството си от това, че предложенията им са били обмислени и приети. Според тях, екипната работа по Наредба Н-18 ще доведе до нужния ефект да е инструмент за намаляване на сивата икономика. 

    „Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, посочи финансовият министър и призова диалогът да продължи. 

    Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази задоволство от съвместната работа и градивния подход и изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица. 

    Видеозапис на срещата: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 8 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 8 часа
    преди 9 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 11 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 12 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд