петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    759 прочитания

    Британското правителство придоби дял в сателитната компания OneWeb

    Сделката е на стойност 400 млн. паунда
    06 юли 2020, 16:40 a+ a- a

    Великобритания похарчи 400 млн. паунда от държавния си бюджет, за да откупи дял в провалилата се сателитна компания OneWeb. Инвестицията е част от плана на правителството да замени загубите от напускането на проекта за навигационна система Galileo на ЕС.

    OneWeb фалира през март 2020 опитвайки се да изгради мрежа от сателити за доставка на интернет свързаност. Великобритания е част от консорциума, в който участват индийската Bharti Global, която спечели търга за придобиване на цялото дружество.

    Бизнес секретарят Алок Шарма сподели, че сделката ще позволи на страната да изгради първата независима космическа възможност.

    „Достъпът ни до глобален флот от сателити има потенциал да свърже милиони хора от цял свят с интернет. За някои това ще се случи за пръв път в живота им. Сделката предлага възможността да развием базата си за производство на Острова“, допълни Шарма.

    Ако сделката бъде одобрена от съда по банкрутиране на южния регион на Ню Йорк, британското правителство ще получи 45% дял от компанията.

    Кралството се надява още сателитите на OneWeb да могат да бъдат използвани за навигация, след като страната загуби достъп до европейската система, когато напусна ЕС през януари 2020.

    Сред конкурентите на  OneWeb са SpaceX, която вече изгради много по-голяма мрежа и Amazon, която обмисля изстрелването на свои сателити. Подобни проекти изискват големи инвестиции и изстрелването на няколко ракети с товар. Освен това сателитите трябва да бъдат поддържани и обновявани при изтичането на живота им или когато технологиите на борда им са твърде стари. 

    Превръщането на OneWeb в навигационна система не е невъзможно, но също е сложна и скъпа задача. Една от най-сериозните пречки е честотите за комуникация, които ще трябва да бъдат одобрени на световно ниво.

    OneWeb с централа в Лондон и офиси във Вирджиния, САЩ успя да събере първоначална инвестиция в размер на 2,6 млрд. паунда за изграждането на мрежата от сателити. Само 74 сателита от мрежа с 648 апарата бяха изстреляни. Компанията обвини пандемията с новия коронавирус като пречка за набирането на още средства за продължаването на проекта. Космическите апарати се произвеждат във Флорида, САЩ заедно с европейската Airbus. Великобритания води преговори за преместване на производствените бази на Острова.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство