четвъртък, 13 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  377 прочитания

  Бизнес климатът се подобрява 3-ти пореден месец

  Увеличението се дължи основно на секторите „Търговия на дребно“ и „Услуги“
  30 юли 2020, 13:56 a+ a- a

  Общият показател на бизнес климата през юли 2020 г. нараства с 2,5 пункта спрямо предходния месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Увеличение на показателя се наблюдава в търговията на дребно и в сектора на услугите, в промишлеността запазва нивото си от юни 2020 г., а в строителството е регистрирано понижение.

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава на юнското си равнище. По мнение на промишлените предприемачи настоящата производствена активност се подобрява (балансовият показател се покачва с 6,8 пункта), но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-умерени. През юли в сравнение с април се наблюдава повишение на средното натоварване на мощностите (с 2,5 пункта), което достига 70,4%.

  Бизнес климатът в строителството се понижава с 1,8 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца, като анкетата показва и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

  При търговията на дребно показателят нараства с 6,4 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

  През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 8,2 пункта в резултат на по-позитивните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция леко се подобрява, като и очакванията за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

  Несигурната икономическа среда продължава да бъде основната пречка за дейността на предприятията, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното ѝ въздействие. След нея най-сериозни затруднения за бизнеса създават недостатъчното търсене от чужбина, недостатъчното търсене от страната, недостигът на работна сила, факторът „други“ и конкуренцията в бранша.

  Относно продажните цени анкетата регистрира намерения за известно повишение в сектора на промишлеността, макар преобладаващата част от мениджърите да очакват те да останат без промяна. Бизнес лидерите в останалите сектори не очакват промяна на цените в следващите 3 месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  България втора по богатство на минерални води в света
  СПА туризмът е с дял от едва 3% в БВП на България, очаква се той да се удвои или утрои през следващите 6-7 години
  преди 5 часа
  България в топ 10 на най-големите производители на велосипеди в ЕС
  Страната ни произвежда почти толкова колела колкото Франция
  преди 8 часа
  Франция отчете най-голям брой новозаразени от май насам
  Премиерът заяви, че ситуацията с коронавируса „се развива в грешната посока“
  преди 8 часа
  Apple, Facebook, Microsoft и още 49 компании и организации искат отмяна на новата визова политика на САЩ
  Те са завели дело срещу рестрикциите, наложени от президента Доналд Тръмп
  преди 9 часа