понеделник, 25 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1164 прочитания

  Microsoft продължава преговорите за придобиване на TikTok

  След консултации с американския президент Доналд Тръмп компанията планира да придобие приложението в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия
  03 август 2020, 09:25 a+ a- a

  От Microsoft съобщиха, че продължават преговорите за придобиване на TikTok. Това стана след като изпълнителният директор на компанията Сатя Надела се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Консултациите между двамата бяха инспирирани от опасенията на американския президент, изразявани многократно, че TikTok представлява опасност за националната сигурност на САЩ заради китайският произход на приложението. В петък (31 юли) той заплаши, че ще забрани използването на TikTok в САЩ.

  Тези планове обаче се промениха след консултациите между него и Сатя Надела и няколко политически съюзници на американския президент, коментира New York Times.

  От своя страна от Microsoft поемат ангажимента да направят пълна проверка на сигурността на приложението след като го закупят и да осигурят „подходящи икономически ползи за САЩ, включително за хазната“, се казва в съобщението на компанията.

  Планът на Microsoft е да провежда консултации за придобиване на приложението с компанията, която го притежава – китайската ByteDance, които да приключат най-късно на 15 септември тази година. 

  Microsoft и ByteDance са предоставили на Комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ съобщение за намеренията си да проучат възможностите за предварително споразумение, което ще включва покупката на услугата TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Ако това се случи, Microsoft ще притежава и управлява TikTok на тези пазари. Microsoft може да покани и други американски инвеститори, които да имат миноритарни дялове в сделката, уточняват от компанията.

  Наред с други мерки за сигурност, които Microsoft възнамерява да предприеме, компанията ще се погрижи всякаква лична информация на американски потребители да бъде прехвърлена и да се съхранява в САЩ. Освен това такава информация, която се съхранява извън САЩ ще бъде изтрита от сървъри извън страната, след като е прехвърлена.

  От компанията уточняват, че това са предварителни разговори и не може да се твърди със сигурност, че сделка ще има. Освен това от Microsoft уточняват, че няма да публикуват повече официална информация по темата докато няма окончателно решение от провежданите консултации.

  TikTok има около 800 млн. активни потребители, 100 млн., от които са в САЩ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 септември 2023, 16:19
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  21 септември 2023, 15:37
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:30
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  21 септември 2023, 14:51
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  21 септември 2023, 13:54
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица