четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1243 прочитания

    Microsoft продължава преговорите за придобиване на TikTok

    След консултации с американския президент Доналд Тръмп компанията планира да придобие приложението в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия
    03 август 2020, 09:25 a+ a- a

    От Microsoft съобщиха, че продължават преговорите за придобиване на TikTok. Това стана след като изпълнителният директор на компанията Сатя Надела се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Консултациите между двамата бяха инспирирани от опасенията на американския президент, изразявани многократно, че TikTok представлява опасност за националната сигурност на САЩ заради китайският произход на приложението. В петък (31 юли) той заплаши, че ще забрани използването на TikTok в САЩ.

    Тези планове обаче се промениха след консултациите между него и Сатя Надела и няколко политически съюзници на американския президент, коментира New York Times.

    От своя страна от Microsoft поемат ангажимента да направят пълна проверка на сигурността на приложението след като го закупят и да осигурят „подходящи икономически ползи за САЩ, включително за хазната“, се казва в съобщението на компанията.

    Планът на Microsoft е да провежда консултации за придобиване на приложението с компанията, която го притежава – китайската ByteDance, които да приключат най-късно на 15 септември тази година. 

    Microsoft и ByteDance са предоставили на Комитета по чуждестранни инвестиции в САЩ съобщение за намеренията си да проучат възможностите за предварително споразумение, което ще включва покупката на услугата TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Ако това се случи, Microsoft ще притежава и управлява TikTok на тези пазари. Microsoft може да покани и други американски инвеститори, които да имат миноритарни дялове в сделката, уточняват от компанията.

    Наред с други мерки за сигурност, които Microsoft възнамерява да предприеме, компанията ще се погрижи всякаква лична информация на американски потребители да бъде прехвърлена и да се съхранява в САЩ. Освен това такава информация, която се съхранява извън САЩ ще бъде изтрита от сървъри извън страната, след като е прехвърлена.

    От компанията уточняват, че това са предварителни разговори и не може да се твърди със сигурност, че сделка ще има. Освен това от Microsoft уточняват, че няма да публикуват повече официална информация по темата докато няма окончателно решение от провежданите консултации.

    TikTok има около 800 млн. активни потребители, 100 млн., от които са в САЩ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 12 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 17 часа