събота, 26 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  23166 прочитания

  Един от най-богатите германци открива завод в Благоевград

  Защо „кралят на протезите“ избра България за новата си инвестиция и как се стартира нов завод по време на криза – Стоян Стоянов, управител на "Оттобок Манюфекчъринг България", пред Economy.bg
  13 август 2020, 14:08 a+ a- a

   

  „Кралят на протезите“ – така е известен германският предприемач Ханс Георг Недер. Той е собственик на вoдeщaтa германска ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa виcoĸoтexнoлoгични пpoтeзи и биoнични имплaнти Ottobock. Недер е сред 100-те най-богати германци и 616-ят нaй-бoгaт чoвeĸ в cвeтa cъc cъcтoяниe според списание Forbes от 3,5 млpд. дoлapa. Дядо му стартира бизнеса още през 1919. Сега дружеството оперира в 50 страни и дaвa paбoтa нa над 7000 дyши. Koмпaниятa e пapтньop нa Πapaoлимпийcĸитe игpи oт 1988.

  Стефан Йонков с Ханс Георг Недер миналата година
  Снимка: Facebook/Stefan Ionkov

  Ottobock търси възможности за разрастване, като България е сред възможните локации за новия завод. През май миналата година Недер пристига у нас с частния си самолет, за да проучи възможностите за инвестиция в България. Той беше придружаван от тогавашния ни търговски аташе в Германия Стефан Йонков.

  След огледа у нас Ottobock се спира на Благоевград за новия си завод. Инвестицията е за 10 млн. евро, като ще бъдат разкрити 280 работни места.

  Стоян Стоянов, управител на Оттобок Манюфекчъринг България

  Защо германският гигант се спира на страната ни и на Благоевград, какво ще се произвежда у нас, какъв тип специалисти ще бъдат наети и как се стартира нова инвестиция в криза – тези въпроси отправихме към Стоян Стоянов, управител на "Оттобок Манюфекчъринг България".

  Защо Ottobock реши да открие завод у нас и то във времена на криза, когато повечето компании съкращават нови инвестиции?
  Ottobock е глобална компания, един от световните лидери за производство на високотехнологични протези, ортези и бионични импланти. В последните години компанията реализира непрестанен ръст, като през 2019 оборотът достига над 1 млрд. евро. Подобно на други големи компании, Ottobock не спира да търси начини да постига по-висока ефективност и да реализира нови възможности, свързани с оптимизиране на производствените си мощности. Това е причината компанията да търси нови хоризонти, което води и до инвестицията в България. Плановете за тази инвестиция датират отпреди кризата с коронавируса и въпреки нея компанията се придържа към тези планове, които са част от общата ни стратегия за растеж.
  Страната ни е привлекателна с това, че е част от ЕС, като в същото време предлага благоприятни условия за развитие на бизнеса, като плоския данък и наличието на подходяща свободна работна ръка. Един от съществените градивни елементи за успеха ни по пътя към стартиране на производството в Благоевград беше сътрудничеството между глобалния екип по проекта и екипите от всички функционални области на различните звена в Ottobock.
  Поради възникналите заради кризата ограничения за пътуване дигиталните решения бяха от голямо значение при планирането и старта на проекта. Екипът на проекта подготвяше старта на продукцията чрез Skype или Webex, а новите служители в Благоевград получиха и получават уеб базирано продуктово обучение.
  Въпреки че сме изправени пред това ново предизвикателство, което изискваше изключителен ангажимент, ние все още изпреварваме плановете си и вървим уверено напред.

  Защо конкретно Благоевград? Обсъждахте ли други градове?
  Да, в хода на преговорите са обсъждани и други градове, но подробните анализи и посещението на място в други икономически центрове доведе до финалното решение за Благоевград. То е продиктувано от безспорно доброто местонахождение (по-малко от 100 км до София), наличие на подходящо ниво на образование (два университета), достъп до висококвалифицирани специалисти и достатъчно свободна ръка за работа в производството.

  Какъв е размерът на инвестицията?
  Инвестираме повече от 10 млн. евро в новия завод.

  Какво точно ще се произвежда в завода?
  В завода в Благоевград ще се комбинират няколко различни производства. Това, което вече стартира, е производството на ортези. Това са различни по вид медицински изделия, чието предназначение е да подкрепят и предпазват двигателната система в случаи на травма или заболяване. В Благоевград в бъдеще ще се произвеждат продукти и компоненти за бизнес зоната в Ottobock Протезиране, Ортопедия и човешка мобилност (инвалидни колички) и индустриални (екзоскелети). Заводът ще разполага и с текстилна работилница.

  Пуснат ли е вече в експлоатация заводът?
  Да, реално заводът работи вече от няколко месеца и произвежда ортези. В момента стартираме поетапно производството на протези за долен крайник.

  Колко работни места ще бъдат открити?
  До края на тази година ще бъдат разкрити около 80 работни места. В по- дългосрочен план те ще станат 280.

  За какъв тип специалисти?
  Основно инженерни специалности, специалисти по качеството, специалисти по високи технологии, както и оператори с добри умения при обработката на метали и пластмаси и при сглобяване на отделните елементи на протезите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги
  Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
  преди 15 часа
  Tesla съди администрацията на Тръмп
  Производителят иска да премахне забраната за внос на хардуер за автомобилите им
  преди 18 часа
  Борисов: Няма да се правят КПП-та, няма да се затварят градове
  Тенденцията в страната ни е за намаляване на новозаразените за разлика от Европа, където увеличението е 22% за последните 2 седмици
  преди 18 часа
  КНСБ поиска по 15% ДДС и данък върху доходите
  Синдикатите предлагат и въвеждане на еднократен данък богатство за 2020 г.
  преди 19 часа
  Близо 40% от мениджърите на места за настаняване планират увеличаване на персонала
  Близо 35% от управителите отчитат увеличение на приходите през август, показват данни на НСИ