Половината от заведенията в страната за изгубили между 40 и 50% от оборота си заради коронакризата
Собствениците на заведения искат за намалена ставка от 9% и за храната, която се доставя по домове и офиси, както и продължаване на мярката след определения период. Това стана ясно от думите на Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България, пред БНР.
Тази храна се приготвя на същото място, от същите хора, които готвят и поддържат заведенията за клиентите на място и „не виждаме причина и никаква логика в това тя да бъде изключена от диференцираната ставка“, заяви Коларов.
Той обясни, че между 20 и 30% от оборота на заведенията, които правят доставки, е от този тип дейност. В същото време 65% от собствениците на заведения настояват намаленото ДДС в размер на 9% да остане като постоянна мярка за сектора. Половината от заведенията пък са загубили между 40 и 50% от оборота си вследствие на коронакризата, уточни още Коларов.
Според него лятото донякъде е компенсирало загубите на заведенията от пролетния сезон, но допълнително намаляване или опрощаване на някои административни такси, включително тротоарно право и такса авторско право, много биха помогнали на бизнеса.
От сдружението твърдят, че цените навсякъде са останали непроменени, а 10% от собствениците съобщават, че са ги намалили.
Ресторантьорите посочват, че за предпазни средства, в зависимост от големината на заведението, месечно се харчат между 200 и 2000 лв.