петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1105 прочитания

    Tiffany съди LVMH заради отказ от сделка за $16 милиарда

    Френското правителство е поискало от LVMH да отложи сделката заради споровете със САЩ за допълнителни мита
    10 септември 2020, 09:41 a+ a- a

    Tiffany & Co съди LVMH, след като френският гигант за луксозни стоки заяви на американския бижутер, че не може да завърши сделка за придобиването му на стойност 16 милиарда долара заради искане на френското правителство и въздействието на коронавируса, съобщи „Ройтерс“.

    LVMH, водена от милиардера Бернар Арно, съобщи, че бордът ѝ е получил писмо от френското външно министерство с молба да отложи придобиването до 6 януари 2021 г., предвид заплахата от допълнителни американски мита върху френските продукти.

    Това, твърди LVMH, прави невъзможно спазването на договорения срок до 24 ноември за завършване на придобиването. От компанията добавиха, че не желаят да удължават споразумението допълнително. Намесата на френската държава бележи последния обрат в опита да се слеят някои от най-известните луксозни марки в света на модата, отбелязва още агенцията.

    „Сигурен съм, че ще разберете необходимостта да участваме в усилията на страната ни за защита на нейните национални интереси“, пише външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан до Арно, според английски превод на писмото от 31 август, което Tiffany e получила от LVMH и публикува в сряда (9 септември).

    „Сделката не може да се случи. Забранено ни е да я завършим“, каза финансовият директор на LVMH Жан Жак Гуони пред репортери по време на конферентен разговор. Bloomberg News съобщава, цитирайки източник, който не е идентифицирал, че Арно е поискал помощ от френското правителство, за да се оттегли от сделката с Tiffany, но Гуони каза, че писмото е непоискано и е пълна изненада за LVMH.

    Източник от френското правителство заяви, че писмото има „политическа стойност“ и има за цел да предупреди LVMH за рисковете от сключването на сделката, точно когато Франция спори със Съединените щати за търговските мита, но то е консултативно и необвързващо.

    Финансовите последици от пандемията направиха цената на сделката по-малко привлекателна за LVMH. Продажбите на Tiffany в световен мащаб са паднали с 29% до 747,1 милиона долара за трите месеца, приключили на 31 юли. Очакванията за периода бяха на стойност 772 милиона долара. Гуони нарече финансовото представяне на Tiffany през последните месеци „слабо“.

    Не е ясно дали LVMH се стреми да се оттегли от придобиването на Tiffany или използва препятствията пред сделката като инструмент за предоговаряне на цената. До момента Tiffany се противопоставяше успешно на опитите за възобновяване на преговорите за цената.

    Tiffany заведе делото срещу LVMH в Делауеър - щатът, в който е регистрирана базираната в Ню Йорк компания, за да я принуди да завърши сделката, както беше договорено миналата година.

    До момента LVMH остави договора си за сделката с Tiffany да остане в сила. Tiffany иска съдът в Делауеър да принуди LVMH да се съобрази със задълженията си да приключи сделката или да плати щети. До сряда (9 септември) следобед LVMH все още не е отговорила на иска на Tiffany със съдебна декларация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава