понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1389 прочитания

  Приключи най-голямата сделка във фотоволтаичната индустрия в България

  Австрийският Enery Development GmbH придоби най-голямата фотоволтаична централа на една локация у нас и компанията, която а обслужва
  14 септември 2020, 11:28 a+ a- a

  ACF Renewable Energy Limited, дъщерно дружество на ACWA Power, приключи продажбата на своя 100% дял в ACWA Power CF Karad PV Park ЕАД (ACWA Power Karad), собственик на фотоволтаичната електроцентрала с мощност 60,4 MWp в с. Караджалово, България. Купувач на дела е Enery Development GmbH, австрийски инвеститор и разработчик на проекти в сектора на възобновяемите енергийни източници, като възнаграждението по сделката остава конфиденциално. 

  Освен това NOMAC Limited, дъщерното дружество на ACWA Power, също е приключило продажбата на своя 100% дял в NOMAC България, компания, предоставяща услуги за експлоатация и поддръжка на централата ACWA Power Karad, на Enery Development GmbH, като възнаграждението по сделката остава поверително. И двете сделки са предхождани от подписването на обвързващо споразумение още през декември 2019 г. и представляват най-голямата сделка във фотоволтаичната индустрия в България до момента.

  Електроцентралата в Караджалово, която е най-голямата фотоволтаична централа на една локация в България, е генерирала 85,56 GWh неутрална въглеродна енергия през 2019 г.

  Райфайзен Банк Интернешънъл АГ действа като изключителен финансов съветник на продавачите по двете сделки, а CMS София – като техен правен съветник.

  Коментирайки продажбата, Пади Падманатан, президент и главен изпълнителен директор на ACWA Power, каза: „ACWA Power Karad бе една от първите ни инвестиции в соларни фотоволтаични проекти и послужи като първа стъпка към бъдещите ни инвестиции на пазара на възобновяеми соларни фотоволтаици в Близкия изток, Африка и останалия свят. Сравнено с това начало само преди десетилетие, днес ние с гордост можем да заявим, че приблизително 25% от общия портфейл на ACWA Power (въз основа на капиталовите разходи), който междувременно се е умножил четири пъти, се състои от възобновяеми енергийни активи.“

  Раджит Нанда, главен инвестиционен директор на ACWA Power, коментира: „Тази продажба представлява една от малкото 100%-ови продажби, предприети от ACWA Power. Като една от ранните ни инвестиции в соларни фотоволтаици, електроцентралата в Караджалово ни научи на много за разширяването на отпечатъка ни в сектора. Въпреки това, докато ние продължаваме да се фокусираме върху възобновяемите енергийни източници, предвид относително малкия размер на тази централа в сравнение с останалите в нашето бързо разрастващо се портфолио, ние вярваме, че е дошъл правилният момент да продадем своя дял в тази централа. "

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Премиерът Борисов е с Covid-19
  Той е с общо неразположение и за момента е на домашно лечение
  преди 1 ден
  Нощните заведения в София затварят врати до 8 ноември
  Ще бъде разширен капацитетът на лечебните заведения за болни от Covid-19
  23 октомври 2020, 16:12
  Борисов: 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите икономики
  Премиерът коментира с зам.-държавния секретар на САЩ придобиването на изтребители F-16
  23 октомври 2020, 14:54
  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България
  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:18
  Гърция въвежда вечерен час в Атина и Солун
  Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито
  23 октомври 2020, 14:13