събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1073 прочитания

    Намалява недекларираният труд в страната

    В селското стопанство, услугите, строителството, хотелиерството, ресторантьорството и търговията се наблюдава най-висок процент недеклариран труд
    28 септември 2020, 09:34 a+ a- a

    Все по-малко работодатели са склонни да рискуват с работници и служители, които нямат трудови правоотношения, регламентирани в трудов договор. Това отчитат от компанията консултант по здраве и безопасност ЛОТ-КОНСУЛТ.

    „Наблюдаваме ясна тенденция, че все повече работещи са наясно със своите права, когато постъпват на работа - коментира д-р Мария Титопулу, зам. управител на компанията. - Изключително полезни са различните методи на самоконтрол, които позволяват на работодателите да сверяват сами доколко спазват законовите изисквания. В нашия многогодишен опит във всички сектори на икономиката сме се запознавали с различни случаи. В селското стопанство, услугите, строителството, хотелиерството, ресторантьорството и търговията се наблюдава най-висок процент недеклариран труд. Скоро очакваме тези методи да бъдат въведени и в България. По-голямата осъзнатост днес безспорно е резултат и от повишената информираност на работещите, както и от кампаниите по отношение на намаляване на недекларирания труд на национално и европейско ниво. Значение, разбира се, оказва и влошената демографска ситуация - намаляването на дела на икономически активното население в страната.“ – категорична е д-р Титопулу.

    Недекларираният труд се определя като законна дейност срещу заплащане, която „не е декларирана пред органите на публичната власт“. Това е становището на Европейския съвет в Европейската платформа за борба с недекларирания труд. От недекларирания труд пряко са засегнати работниците, бизнеса и самите правителствата. Той потенциално нарушава трудовите права на работниците, обикновено се свързва с по-лоши условия на труд и води до по-ниски пенсионни права и по-ограничен достъп до здравеопазване. Трудовите отношения, които не са декларирани в повечето случаи са основа за нелоялна конкуренция, а за правителствата означава загуба на данъчни и социалноосигурителни приходи.

     В момента Инспекцията по труда (ИТ) изготвя въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи.

    До 01 октомври 2020 г. Инспекцията по труда организира онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. От Инспекцията обявиха и старта на Седмицата на действието в България, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. Тя се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Партньори са ИТ, МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. В първия ден са проверени 337 работодатели, за 280 от които има данни, че са допускали работа без трудов договор повече от веднъж в последните три години. По първоначални данни са заварени да полагат труд 102 лица без трудов договор при 45 от проверените работодатели.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство