четвъртък, 29 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  967 прочитания

  БФБ и Фонд на фондовете ще насърчават инвестиции в успешни български компании

  Те ще организират инициативи за популяризиране, обучение и стимулиране на български компании за набиране на капитал с цел инвестиции в растеж
  14 октомври 2020, 14:53 a+ a- a

  Българска фондова борса (БФБ) и Фонд на фондовете (ФнФ) подписаха Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании. Меморандумът обхваща инициативи за популяризиране, обучение и стимулиране на динамичните и амбициозни български компании да набират капитал за инвестиране в техния растеж. Подписването на документа стана по време на първата Кръгла маса-дискусия с фондове за рисково и дялово инвестиране проведена днес като част от общите инициативи подети от БФБ и ФнФ. Форумът беше открит от Маринела Петрова, заместник-министър на финансите и представител на принципала на двете институции.

  „Нашите усилия са концентрирани в две направления. От една страна, развиваме нови форми на финансиране, подходящи за стартиращи и иновативни български компании, които не биха получили кредит от търговските банки заради по-висок риск. От друга страна, искаме да повишим финансовата култура на предприемачите, като им предлагаме тези нови инструменти. Убедени сме, че така даваме на българския бизнес знания и възможност за избор на най-подходящия начин на финансиране, което в крайна сметка е важен фактор за неговата устойчивост.“, коментира Александър Георгиев, изпълнителен директор на ФнФ. 

  „Ние вярваме в потенциала на българските компании, които имат уникален капацитет за иновации, създаване на нови работни места и в крайна сметка стимулиране на икономическия просперитет на България, особено в настоящата глобална кризисна ситуация. Това общо разбиране ни накара да обединим усилия и заедно с Фонда на фондовете да открием нови хоризонти за успешното бизнес развитие на тези компании. ”, добави доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

  В рамките на Кръглата маса-дискусия от ФнФ запознаха участниците с новостите във финансовите инструменти от интерес за инвеститорите. БФБ представи възможностите, които пазарът за растеж BEAM предлага за фондовете за рисково и дялово инвестиране. Представителите на институциите и участниците във Форума обсъдиха различни модели на финансиране за растеж; възможности за финансиране от публични и частни капиталови пазари; стратегическо мислене зад избора на възможности за финансиране; използване на дигитални финансови иновации за свързване на компаниите с наличния капитал, както и се запознаха с водещия практически опит на технологичната компания Биодит, която предстои да се листне на пазара BEAM на БФБ.

  Фондовете, които взеха участие в Кръглата маса-дискусия бяха BlackPeak Capital, Capital Investments Fund, CEO Angels Club Endeavor Bulgaria, Impetus Capital, Innovation Accelerator Bulgaria, Innovation Starter Accelerator, Neo Ventures, Vitosha Venture Partners и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Държавата ще отпусне 1,5 млн. лв. за антигенни тестове
  Работи се контактните лица да получават SMS от РЗИ, за да се избегне забавянето
  преди 42 минути
  Франция влиза в нова национална карантина
  Тя ще продължи поне до 1 декември
  преди 54 минути
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  Мелбърн свали карантината след 11 дни
  Щатът Виктория не е регистрирал нито един нов случай на Covid-19 от началото на седмицата
  преди 3 часа
  Германия навлиза в едномесечна частична карантина
  Канцлерът Меркел обеща още финансова подкрепа за бизнеса, който ще бъде засегнат от новите мерки