четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2159 прочитания

    Близо двойно са нараснали работните места в софтуерния бранш за последните 5 години

    Ще продължи ръстът на приходите, работните места и възнагражденията?
    20 октомври 2020, 14:11 a+ a- a

    23 големи, 127 средни и 301 малки софтуерни компании са работили в България през 2020 сочи ексклузивното изследване за страната на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., специализирана в ICT.

    Изследването на агенцията показва, че за петгодишен период 2019/2014 на фона на постоянния брой на работната сила в България, броят на работещите в софтуерните компании почти се е удвоил. За последните 5 години средният софтуерен бизнес в страната е увеличил работните места с 90.1%, големият – с 81.6% а малкият – с 94.9%.

    Най-големи приходи, декларирана печалба и работни места в индустрията са създадени от средния (50 – 249) софтуерен бизнес в страната.

    Десетте топ работодатели в големия софтуерен бизнес в България са осигурявали 7 700 позиции през 2019 година. Седем от тях са инвеститори от ЕС, двама - от САЩ и един е с българска собственост. Поне пет от тях са свързани с публични компании, които се търгуват на NASDAQ или други световни борси.

    Прогнозите на агенцията за 2020 сочат, че сумарните финансови и KPI показатели и в трите софтуерни бизнес направления ще останат с положителни стойности в условията на тежката финансова ситуация в страната.

    От припомнят CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., че БВП на България за второто тримесечие на 2020 е намалял с €1.05bn или -6.9% (Eurostat, current prices), 39 ключови за икономиката на страната сектори отбелязват спад в оборотите през първото полугодие, а прогнозите са, че и през третото и четвъртото тримесечие на годината БВП отново ще отбележи спад.

    Прогнозите на агенцията относно работните места, базирани на първото полугодие сочат също, че на фона на увеличената безработица в страната, броят на работните места и в трите направления на софтуерния бизнес ще отбележат ръст, макар и чувствително различен от предходните пет години. Политиката на възнаграждение се очаква също да бъде променена.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 16 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 18 часа
    преди 21 часа