петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1079 прочитания

    Fibank подписа споразумение с Фонд на Фондовете за кредити с възможност за лихвена субсидия

    Целта на новия инструмент е да улесни достъпа на компаниите до финансиране за преодоляване на негативните ефекти от корона кризата
    26 октомври 2020, 13:55 a+ a- a

    С цел подпомагане дейността на малките и средни предприятия в страната в икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19, Fibank (Първа инвестиционна банка) подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на Фондовете).

    Документът беше подписан от Никола Бакалов, главен изпълнителен директор на Fibank и Чавдар Златев, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банката, а от страна на ФМФИБ бе изпълнителният директор Александър Георгиев.

    Новият инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 . Неговата цел е да улесни достъпа на българските компании до финансиране за преодоляване на негативните ефекти, породени от моментната икономическа ситуация в страната. Кредитите ще бъдат отпускани при намаление от минимум 25% от стандартните изисквания за обезпечение или от цената на кредита, като е възможно прилагането и на комбиниран подход.

    Освен гаранционно покритие по кредитите, Инструментът предвижда и предоставяне на лихвена субсидия към крайния клиент при определени условия. Гаранциите по схемата са безплатни за кредитополучателите.

    Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период по главница до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период по главница, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19.

    Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, за обортно финансиране до 60 месеца, като няма ограничение относно размера на всеки кредит. Максималният годишен лихвен процент по кредитите без материално обезпечение ще бъде до ОЛП +7%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 4 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research