петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  635 прочитания

  Новата работодателска организация БРАИТ обединява иновативният бизнес в България

  Тя е наследник на Асоциацията на бизнес клъстерите и е подала документи за участие в НСТС
  26 октомври 2020, 16:22 a+ a- a

  Значителна част от иновативните компании у нас се обединиха в новата работодателска организация Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) и подадоха документи за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от новата организация. 

  Членовете инициатори за създаването на БРАИТ са: Аутомотив Клъстер България, Българска Асоциация по Информационни Технологии /БАИТ/, Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, Биотехнологичен и здравен клъстер, Български мебелен клъстер, Индустриален клъстер електромобили, Индустриален клъстер Средногорие, Национален куриерски клъстер, Клъстер възобновяеми енергийни източници, Клъстер за здравен туризъм – България, Клъстер за развитие и обучение на лекари по дентална и хуманна медицина, Клъстер Зелена синергия, Клъстер изкуствен интелект България, Клъстер информационни и комуникационни технологии, Клъстер Информационни и комуникационни технологии Бургас, Клъстер Информационни и комуникационни технологии Пловдив, Клъстер Мехатроника и автоматизация, Морски клъстър България, Клъстер на здравните региони, Клъстер Тракия икономическа зона, Клъстер Тракия – Образователно квалификационен хъб, Черноморски енергиен клъстер, Клъстер Хоризонтално интегрирани технологии и системи и др.

  Стремежът на организацията е да допринесе за експертния диалог по икономическата и социална политика на страната, като засили гласа на високотехнологичния бизнес, който формира конкурентоспособността на българската икономика, създава продукти с добавена стойност и е в основата на растежа. От БРАИТ са убедени, че именно в сегашния момент на световна икономическа криза НСТС се нуждае от фокусиране върху възможностите и перспективите, които модерният иновативен бизнес предлага. 

  БРАИТ е поставила за своя мисия подобряване на условията за бизнес и предприемачество в страната съгласно най-добрите европейски и световни практики. В Националния съвет за тристранно сътрудничество работодателската организация ще работи с всички нейни членове и партньори за предвидимост и устойчивост на данъчната политика, подобряване на взаимодействието между бизнеса и образователните институции, улесняване на достъпа на българските компании до международните продуктови, финансови и инвеститорски пазари, привличане на ключови международни стратегически инвестиции с потенциал създаване на местни екосистеми от доставчици, както и създаване на публични и частни стимули за предприемачество в сферите на иновативните технологии.

  БРАИТ е наследник на „Асоциация на Бизнес Клъстерите“ – работодателска организация по чл. 5, ал.1 от Кодекса на труда, учредена на 30 Октомври 2009 г. След десетилетие на успешно развитие, акцентиращо върху развитие на клъстерните политики в страната и обединяване водещите клъстери, през 2019 година „АБК“ еволюира в БРАИТ и се разширява към по-мащабно представителство на работодателите в България с фокус в сферите на иновативните бизнес сектори.

  Днес БРАИТ обединява значителна част от иновативните компании в Автомобилна и софтуерната индустрия, IT и ICT, рудодобива, възобновяемата енергетика, модерната търговия и други сфери. Само някои от водещите членове са Bosch, SAP, SITEL, Sensata, Visteon, VM Ware, FESTO, YAZAKI, Adecco, Melexis, Imperia Online, и много други. Фирмите дали пълномощно на БРАИТ имат приходи, равняващи се на 8,24% от БВП на България с мрежа от дейности в 114 общини.

  По повод кандидатстването за членство в НСТ БРАИТ изпълнява напълно критериите за присъединяване. Асоциацията представлява работодатели с близо 70 000 служители, в 24 икономически сектора, на общо 1800 водещи български компании, всеки от които е подал индивидуално пълномощно за представителство. Много от нашите членове за първи път се доверяват на работодателска организация да представлява техните интереси и за първи път в историята си предоставят съответното индивидуално пълномощно. БРАИТ отговаря и на всички юридически критерии в Наредбата за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите. Бидейки създадена през 2009 г., Асоциацията е със статут на работодателска организация в заварено положение съгласно преходните разпоредби в Закона за изменение и допълнение на кодекса на труда (обн. ДВ, бр 59 от 2018). В този смисъл БРАИТ изпълнява всички критерии в еднаква степен с настоящите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

  БРАИТ е напълно деполитизирана и в ръководството ѝ не участват хора с активна политическа кариера. В същото време Асоциацията е с подадена ръка към всички фактори в държавата, с които може да взаимодейства успешно за постигане на целите си. По повод медийни спекулации с ролята в Асоциацията на Президента на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, уточняваме, че той няма роля в управлението и взимането на решенията в БРАИТ. Всеизвестен факт е че той е почетен член на Управителния съвет на Аутомотив Клъстър България, една от 28-те организации основатели на БРАИТ и Асоциацията на Бизнес Клъстерите в България.

  Според БРАИТ текущата световна икономическа криза с почти хомогенна динамика е уникален шанс за България да се възползва както от процесите на near-shoring, така и от анти-цикличното развитие на определени икономически сектори. Много от членовете на Асоциацията са интегрална част от световните доставки за индустрии като автомобилната, ICT и енергийната, което ги позиционира като играчи с капацитет да разширят собственото производство, да привлекат търсене към местни производители и да съдействат за увеличаване на доходите и подобряване на социалния климат в страната. В този дух БРАИТ ще си сътрудничи с всички членове на НСТС с цел подобряване на бизнес климата в България, ускоряване на икономическият растеж в страната, подобряване на доходите и материалното благоденствие на всички български граждани.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  преди 53 минути
  ЕК призова България да представи стратегия за саниране на сградите
  Брюксел поиска от страната ни да ускори и прилагането на законодателството за опазване на природата
  преди 1 час
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 2 часа
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193