четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    818 прочитания

    Бизнесът поиска предвидимост на мерките

    От БСК настояват из а промяна в мерките в частта им, засягаща изложенията и конгресите
    28 октомври 2020, 16:31 a+ a- a

    Бизнесът настоява налагането на мерки, свързани с ограничаване разпространението на новия коронавирус, да бъдат предвидими. За тази цел трябва да се разработи прогнозен модел, а мерките да се оценяват и преразглеждат на всеки 2 седмици. Това е записано в позицията на Българската стопанска камара (БСК) относно въвеждането на противоепидемични мерки и необходимостта от тяхната пропорционалност на риска за икономиката.

    Ето и кои са 3-те точки, за които бизнесът настоява:

    1. Да се разработи прогнозен модел, обвързан с обективни условия, при настъпването на които могат да се прилагат определени ограничителни мерки. Всички ограничителни мерки следва да бъдат добре обосновани и пропорционални. Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите.

    2. Ограничителните мерки следва да са обвързани със съответните икономически и социални мерки. Обръщаме внимание, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост. Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

    3. Измерване на ефективността на мерките и тяхната регулярна преоценка в края на всеки двуседмичен период, по примера на редица европейски държави.

    Позицията на БСК завършва със следния призив: „Апелираме за разумен преход през времена на изпитания. Да съхраним здравето си, но да пазим и икономиката си!“

    По рано през деня от БСК изпратиха писмо до министрите на здравеопазването, икономиката и вицепремиерът Томислав Дончев. В него се настоява за прецизиране на т. 5 от заповедта на министъра на здравеопазването РД-01-626, издадената на 27.10.2020 г, както следва:
    - Конгресно-конферентни мероприятия да се провеждат при 30% от капацитета на залата (както е заложено в т.6);
    - Изложения да се регламентират, както базарите на закрито (т.12), а именно еднопосочно движение и дистанция 1.5 м.

    Действащият текст на т. 5 регламентира конференции и изложения да се провеждат с до 30 души, което прави провеждането им практически невъзможно. По този начин се спира дейността на конферентните и излобжени центрове. В същото време е налице дискриминация спрямо други сходни събития, описани в т. 6 и т. 12, твърдят от работодателската организация.

    В случай че изменението на посочените текстове не бъде направено в рамките на днешния ден, ще бъде невъзможно провеждането на вече планирани събития в края на настоящия и началото на следващия месец. 

    От БСК дават за пример няколко събития в периода 4-7 ноември, които са в крайна фаза на своята подготовка. От бизнеса смятат, че ако те бъдат отложени, „икономическите последици за изложбените центрове и за изложителите ще бъдат колосални“.

    Ето и кои събития са приложени като пример:
    • Международно изложение за месо и месни продукти „Месомания“, организирано от Асоциация на месопреработвателите в България;
    • Международно изложение за мляко и млечни продукти „Светът на млякото“, организирано от Асоциация на млекопреработвателите в България;
    • Международно изложение за хлебопроизводство и сладкарство „БУЛПЕК“, организирано от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите;
    • Международно изложение за вина и спиртни напитки „Салон на виното“, организирано от Национална лозаро-винарска камара;
    • Международно изложение за храни, напитки, опаковки и машини „ИНТЕРФУД & ДРИНК“, организирано от Интер Експо Център.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.