вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1411 прочитания

    Кои български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа?

    Класацията на SeeNews включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия
    05 ноември 2020, 13:51 a+ a- a

    България влиза с 12 компании в 13-та поредна годишната класация на стоте най-големите компании по общ приход за 2019 за Югоизточна Европа – TOP 100 SEE, изготвена от агенцията за бизнес информация SeeNews. Класацията включва компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Северна Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

    Анализът на SeeNews показва, че ръстът на приходите на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа през 2019 се забавя силно - до едва 2.3%, а печалбите им падат. За сравнение, предходните години той е двуцифрен – съответно с 11% през 2018 и 13% през 2017. Причина за това е бавното икономическо възстановяване на ЕС, основният търговски партньор на региона, и ниските цени на петрола на световните пазари.

    Въпреки това общите приходи на 100-те най-големи компании в региона достигат нов исторически рекорд от 129.3 млрд. евро (150,4 млрд. долара) през 2019. Същевременно печалбата на най-големите 100 компании в региона през 2019 е спаднала до общо 4,7 милиарда евро от 5,7 милиарда евро за същия период в предходната година.

    Румънската Automobile Dacia (подразделение на френския Renault) запазва лидерството си в класацията за шеста поредна година.

    "Лукойл Нефтохим Бургас“ е единствената българска компания, която попада в класацията на 10-те най-големи по оборот компании в региона и заема пето място.

    Останалите единадесет български компании, които влизат в класацията са: „Лукойл България“ ЕООД (22-ро място), „Националната Електрическа Компания“ ЕАД (28-мо място), „Астра Биоплант“ ЕООД (44-то място), „Сакса“ ЕООД (49-то място), „Кауфланд България ЕООД енд Ко КД“ (61-во място), „Булгаргаз“ ЕАД (78-мо място), АЕЦ „Козлодуй” ЕАД (82-ро място), „Експрес логистика и дистрибуция“ ЕООД (88-мо място), „БиЕй Глас България“ АД (98-мо място) и „ЛИДЛ България ЕООД & Ко. КД“ (99-мо място.)

    По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и търговията на едро и дребно са представени с по 25 компании в класацията, електроенергийният – с 10, автомобилният – с 8, плюс 4 компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с 3 компании, а селскостопанският сектор с 4. Изненадата в тазгодишното издание на класацията TOP 100 SEE е фармацевтичният сектор. Той е представен с 3 компании в класацията, но те успяват да отчетат 15% възвръщаемост на приходите, която е най-високата по отделните сектори.

    Внимание заслужава и фактът, че за първи път откакто SeeNews започна да съставя класацията си за най-големите компании в Югоизточна Европа, броят на търговците на едро и дребно е равен на този на петролните и газовите компании – 25.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 2 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 2 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 3 часа
    преди 20 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе