събота, 05 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1107 прочитания

  Ваксината на Pfizer ще се разпространява на цена под пазарната

  BioNTech ще предложи различни цени за различните региони
  10 ноември 2020, 15:01 a+ a- a

  BioNTech, първа в надпреварата за представяне на доказателства за работеща ваксина срещу Covid-19, планира да определи цената на двете дози под „типичните пазарни цени“ и ще диференцира ценообразуването между държавите или регионите, предаде „Ройтерс“.

  По време на онлайн събитие на Financial Times, стратегическият ръководител на германската биотехнологична компания Райън Ричардсън заяви, че цената на ваксината, която е разработена съвместно с Pfizer и която все още не е получила одобрение от регулаторите, ще отразява финансовите рискове, които частните инвеститори са поели.

  „Опитахме се да следваме балансиран подход, който признава, че иновациите изискват капитал и инвестиции, така че планираме да определим цената на нашата ваксина далеч под типичните пазарни цени, отразяващи ситуацията, в която се намираме, и с цел да осигурим широк достъп по света“, каза Ричардсън по време на събитието на FT. „Очаквам да има диференцирано ценообразуване в определени региони на света“, добави той, отказвайки да уточни конкретните цени.

  Ричардсън каза също, че целта на двамата партньори да доставят 1,3 милиарда дози през 2021 г., ще бъде резултат от увеличаване на производството през втората половина на следващата година. Въпреки че ще има „значително предлагане“ през първата половина, увеличаването на продукцията ще продължи през цялата 2021 г.

  Той подчерта, че въпреки че германската група е получила подкрепа от публичния сектор, рисковете, поети от нейните инвеститори, биха заслужили някои финансови ползи от бъдеща ваксина.

  Ричард Хачет, главен изпълнителен директор на Коалиция за иновации за готовност за епидемия (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI), заяви по време на събитието на FT, че проектът Pfizer и BioNTech е единственият сред 10-те водещи разработчици на ваксини, които не са получили „значително финансиране от публичния сектор“.

  През юни Европейската инвестиционна банка, финансовото звено на ЕС, отпусна на BioNTech €100 милиона дългово финансиране за разработването и производството на ваксина срещу Covid-19. През септември германското министерство на научните изследвания предостави на компанията €375 милиона, при условие че постигнат определени етапи, а също и за ускоряване разработването и производството на ваксина.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Димитър Радев: Възможно е изостряне на икономическата криза у нас
  Възможен е ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът
  преди 18 часа
  СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“
  Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
  преди 18 часа
  Първи товарен влак от Истанбул замина за Китай
  Той ще пресече два континента, две морета, 5 страни и ще стигне в Китай след 12 дни
  преди 19 часа
  Върна ли Covid-19 българите от чубжина?
  Колко и защо се върнаха, къде отидоха и ще останат ли - отговорите търси ново проучване
  преди 20 часа
  НАП признава тестовете за COVID-19 за разход на работодателите
  Не само PCR тестовете, но и бързи антиегнни тестове ще бъдат признавани за разход