сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    748 прочитания

    ЕС съди Amazon за нарушение на закони за конкуренцията

    11 ноември 2020, 16:12 a+ a- a

    Европейски регулатори подадоха жалба срещу Amazon и поискаха започването на разследване на практиките на бизнеса. Онлайн търговският гигант е обвинен в използването на данни, придобити от търговци, с цел получаване на неправомерно предимство в продажбата на собствени продукти в платформата си.

    Според ЕК Amazon е използвала данни от независими малки търговци, предлагащи продукти в онлайн магазина им, за да създава модели за пазаруване и да анализира най-новите тенденции.

    Второ разследване разглежда услугата Amazon Prime и най-вече Buy Box, която се появява на екрана и насочва потребители към логистичните услуги на Amazon, вместо други алтернативи за доставка.

    Вицепрезидентът на ЕК по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че първоначалната проверка е открила нарушения в Германия и Франция.

    Европейските регулатори подложиха и други големи технологични компании на критика. През 2010 Google бе глобена общо 8,2 млрд. евро по три отделни обвинения. През 2018 Google получи нова рекордна глоба от 4,34 млрд. евро за използването на операционната система Android с цел блокиране на конкурентен софтуер. Компанията все още обжалва санкциите.

    Apple също е обект на разследване поради практики, използвани в електронния им магазин за приложения App Store и системата им за разплащания Apple Pay.

    Facebook попадна в полезрението на европейските регулатори с практиките си за събиране на лични данни и използването им за насочване на реклама. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 5 часа
    преди 8 часа